Најновије

УЗЕЛИ СТЕ КРЕДИТ У БАНЦИ: Сада ће банка морати да вам врати велики новац, а погледајте због чега

Врховни касациони суд потврдио је свој став од 22. маја ове године да наплата трошкова обраде кредита није дозвољена Прошле су три недеље од како су провизије за обраду кредита "пале" на Врховном касационом суду, али од тада ниједна банка није избацила овај трошак из своје понуде.

Банкомат и клијент банке (Фото: Јутјуб)

Удружења потрошача обећавају онима који су већ узели кредите повраћај новца датог на име ове накнаде, али су клијенти банака збуњени, јер не знају да ли новац добијају аутоматски, да ли га траже у филијали банке или ће морати да унајме адвоката и да га потражују на суду. Најновијим решењем, донетим поводом захтева једне банке за ревизијом, Врховни касациони суд потврдио је свој став од 22. маја ове године да наплата трошкова обраде кредита није дозвољена.

- Овим Решењем банке су коначно изгубиле вишегодишњу битку у доказивању основаности наплате трошкова обраде кредита, јер је Врховни суд потврдио свој став да банка овај трошак може да наплати само ако је он реалан и само ако је корисник о њему претходно јасно и недвосмислено информисан - каже Дејан Гавриловић, председник "Ефективе".

Он објашњава да корисници кредита неће аутоматски добити новац од банке назад.

- Сви који хоће да поврате овај новац могу да туже банку и тај спор сигурно добијају. До сада имамо 30-ак правоснажних пресуда - тврди Гавриловић.

Он истиче да је Врховни касациони суд највиша судска инстанца и да су, бар у теорији, нижи судови обавезни да поштују његове одлуке.

- Ако не пресуде у корист клијента тај случај опет може да заврши на ВКС и онда ће сигурно да одлуче као у најновијем случају и да врате клијенту новац. Мислим да ће банке ускоро почети да укидају овај намет - сматра Гавриловић.

Са друге стране, Душан Узелац са портала “Каматица” каже да није спорно да клијент мора да зна шта плаћа кроз проценат који банка одреди за обраду кредита, али да не верује да ће банке тек тако одустати од једног извора прихода.

- Ако сви плаћамо исте ствари - папир, струју, тонер...онда би износ требало да буде фиксни, а не да зависи од висине траженог кредита. Али, питање је да ли ће банке, уколико одлуче да одустану од наплате ове провизије, њу само да пребаце на повећање камате, да увећају одржавање кредита или да уведу неку потпуно нову провизију - каже Узелац.

Прочитајте ОВДЕ све о милионској пљачки “Гоше”. Погледајте ко су главни играчи и како испумпавају новац из некадашњег гиганта.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте која је разлика између сокова, нектара и напитака

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА