Најновије

ОТКРИВЕН ПЛАН АЛБАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Рама са Турцима саботира "Телеком"!

Још једна компанија напрасно се укључила у трку за албански "Телеком", и то турски гигант "Чалик холдинг"! Четврта понуда се појавила ниоткуда, и то, како преносе албански медији, највиша, па је очигледно да је реч о прљавом плану албанског премијера Едија Раме да на тај начин избаци из игре српски "Телеком", који је дао најбољу понуду 60 милиона евра.

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Цела земља против Срба

Подсетимо, само дан раније Рама је и сам признао да Срби нису добродошли у стратешким секторима, као што су телекомуникације.

- Став албанске владе је веома једноставан и јасан: српска предузећа су добродошла у Албанију, али у овом стратешком сектору нису наш избор - рекао је Рама и додао да влада обично не учествује у приватним трансакцијама, али да жели да изрази своје мишљење.

Због тога су Албанци, тврди извор упућен у дешавања у тој области у региону, постигли договор са Турцима да дају исту или минимално већу понуду од Србије уз обећање да ће то бити враћено турским компанијама кроз разне субвенције.

- Хоће сад на кварно да убаце неке Турке, да бар дају исту понуду као наш "Телеком", тако да Немци не буду на штети, а опет да осујете наше намере. Зна се да они традиционално имају добре односе са Турском и да многе турске компаније послују у Албанији. Цела држава се подигла да спречи да баш српска фирма купи њихов "Телеком", а пошто је то приватна компанија и не постоји други начин да то спрече, ово је било најједноставније решење - каже саговорник.

"Телеком Албанија" је други водећи оператор у тој земљи и у власништву је немачког "Дојче телекома". У трци за куповину, поред српске компаније, учествовале су и још две бугарске фирме.

Политичка позадина

Коментаришући спор са Албанцима, економиста Миладин Ковачевић истиче да се одлука власти у Тирани може подвести под кршење принципа слободног тржишта, али да свака држава може да пренебрегне те принципе ако јој нису у интересу.

- То јесте кршење правила слободне трговине, али генерално свака држава може да спречи шта жели на својој територији и да нађе начин за то. Може се наслутити да то има везе због односа са Србијом и да постоји политичка позадина. Притом, као што је и сам Рама рекао, то је стратешка област, а иза тога стоји и могућност праћења свих комуникација, што у безбедносном смислу није у њиховом интересу - наводи Ковачевић.

Монополисти?

"Чалик холдинг" већ послује у Албанији. Поседује "АлбТелеком" и "Игл Мобил", па би ова аквизиција довела до значајног преображаја мобилног тржишта у тој земљи. Група такође поседује највећу приватну банку у Албанији БКТ.

Трамп прети Индији санкцијама због куповине руских ракетних система С-400. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА