Најновије

НОВА ОФАНЗИВА НА СЕВЕРУ СИРИЈЕ: САА спремна да улети у Идлиб! Доста им је глупирања џихадиста! (ВИДЕО/МАПА)

Према војном извору, Сиријска арапска армија је џихадистичким побуњеницима у западном Алепу јасно ставила до знања да ако до 15. октобра не напусте област Ал-Захра, онда ће се суочити са великим нападом владиних снага.

Сиријска војска (Фото: Јутјуб)

Овај ултиматум сиријске војске долази само 24 сата након што су путем разгласа у западном Алепу јавили џихадистима да имају рок до 15. октобра да напусте Ал-Захру.

Због новог договора о демилитаризованој зони Идлиб, за коју се верује да ће се протезати до провинције Алепо, џихадисти треба да се повуку из свих подручја демилитаризоване зоне која је успостављена споразумом из Сочија, 17. септембра.

Међутим, џихадисти тек треба да начине први корак ка значајнијем повлачењу из било ког дела ове зоне, што је довело до тога да сиријска војска остане на високом нивоу приправности у више подручја. Област Ал-Захра у западном Алепу често је била полигон за џихадистичке нападе на главни град провинције Алеп и његову околину.

Локални извори који су упознати са ситуацијом у северозападној Сирији јавили су Сиријској опсерваторији за људска права (СОХР) 12. октобра да се радикални милитанти до сада нису повукли из демилитаризиране зоне северне провинције Идлиб.

Према изворима, радикалне групе као што су Хаџат Тахрир ал-Шам (ХТШ), Туркистанска исламска странка (ТИП) и Хорас ал-Дин држе своје трупе у демилитаризованој зони. Међутим, они не спроводе никакве операције против Сиријске арапске војске (САА).

Успостављање демилитаризоване зоне је део руско-турског споразума о деескалацији у Идлибу, који је постигнут 17. септембра. Према том споразуму, све тешко наоружање мора бити повучено из зоне до 10. октобра. Следећи корак је да се приморају сви радикални милитанти да пре 20. октобра напусте област.

Док су мање радикалне групе, попут Хорас ал-Дин, већ одбациле споразум о демилитаризацији, ХТШ тек треба да објави званичан став. Извори сиријске опозиције рекли су да је радикална група сведок унутрашњег сукоба око прихватања или одбацивања споразума.

Сиријска војска напредује уз велике муке на простору вулканске области Ал Сафа против џихадиста Исламске државе. Детаље можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сиријски новинар Мохамед Али говори о ослобађању Источне Гуте и Алепа и о сиријској војсци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА