Најновије

САУДИЈЦИ "ЗАКУВАЛИ"? Турска тврди да је 15-члани "одред убица" раскомадао несталог дописника "Вашингтон поста"!(ВИДЕО)

Турски званичници објавили су својим америчким колегама да имају аудио и видео снимке који доказују да је новинар и активиста Џамал Кашоги, дописник "Вашингтон поста", убијен у Конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра.

Џамал Кашоги (Фото: Јутјуб)

Ови снимци биће први чврст доказ за тврдње турске владе да је 15-члани "одред убица" напао Кашогија након што је ушао у конзулат, убио га и раскомадао његово тело тестером.

На претходно објављеним снимцима са надзорних камера види се како 59-годишњи Кашоги улази у конзулат. Саудијски званичници тврде да је он напустио зграду на други начин и да не знају где се налази.

Неименовани званичници турске и америчке владе кажу да се Кашогијев глас може чути на снимцима до којих су дошли у посед, заједно са гласовима других мушкараца који причају на арапском језику. Један званичник је рекао да се на снимку чује како мушкарци туку Кашогија, док је други истакао да показују како је новинар “испитиван, мучен и потом убијен”.

Званичници Анкаре нису хтели да објаве снимак из страха да би то компромитовало истрагу обавештајних служби, пише "Фокс њуз".

Турски медији, укључујући изворе блиске влади председника Реџепа Тајипа Ердогана, претходно су наводили да су у 15-чланој групи мушкараца која је долетела у Истанбул и дошла у конзулат на дан кад је Кашоги нестао, били саудијски краљевски чувари, обавештајци, војници и стручњак за аутопсију.

Кашоги, који је критиковао саудијску владу у “Вашингтон посту”, отишао је у конзулат да добије документ потребан да се ожени, док га је његова вереница Хатис Ченгиз чекала вани.

Ердоганов портпарол је изјавио да ће Турска и Саудијска Арабија оформити заједничку радну групу ради истраге Кашогијевог нестанка.

У међувремену, портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт је саопштила да је саудијски амбасадор у САД, принц Калид бин Салман бин Абдулазиз, путовао у своју земљу и да америчке власти од њега очекују информације о овом случају. Науерт је додала да САД нису захтевале да амбасадор напусти земљу.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Пентагон обуставио летове свих ловаца пете генерације F-35!

Извор: Блиц/Fox. news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА