Најновије

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ И ПРОКУПЉЕ! Сто година од ослобођења, откривен споменик Гвозденом пуку! (ВИДЕО)

Данас је у Прокупљу, који обележава сто година од ослобођења у Великом рату 1918. године, откривен споменик Другом пешадијском пуку, познатији по свом називу "гвоздени", који је био је пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године, а прочуо се и у историју ушао због јунаштва којим је задивио и скоро све савезничке војске и њихове војсковође, владе и народе.

Отварање споменика Гвозденом пуку у Прокупљу (Фото: Јутјуб)

Споменик су открили председница владе Ана Брнабић и градоначелник Прокупља Александар Симоновић, уз интонирање "Тамо далеко" и присуство великог броја грађана.  На споменику су уклесана имена свих битака у којима је учествовао Гвоздени пук у оба Балканска рата и у Првом светском рату и наведени су сви ослобођени градови 1918. године.  Исклесана су и лица команданта Гвозденог пука Миливоја Стојановића Брке, француског пуковника Шарла Пранијеа, као и Милунке Савић и Флоре Сандс. Имена јунака Гвозденог пука уклесана су и на мермерним плочама у спомен парку. Државна церемонија почела је интонирањем химне "Боже правде", а завршена "Маршом на Дрину". 

Чувен по храброст, чврстини и високом борбеном моралу пук су у првом позиву попуњавали су српски војници у најбољој животној снази, од 21 до 31 године старостии који се мобилисао управо у овом граду где се налазила окружна пуковска команда. Међу члановима пука било је највише припадника топличког округа, Јабланичана, Пусторечана, Топличана и Заплањаца, а уочи рата, 7. октобра 1912. године кад је пук пошао из Прокупља у рат против Турака у његовом саставу било је 60 официра, 445 подофицира и каплара, 4210 редова и 29 музичара.

О борбеном моралу српских војника који су чинили овај пук уверљив запис оставио је њихов противник и окупаторски војник, каплар 11. пука 9. аустро-угарске дивизије и учесник Церске и Колубарске битке, познати књижевник Егон Ервин Киш. 

- Тек у Србији 1914. године схватио сам да је љубав према слободи малих народа, јача сила од насиља великих и моћних. Тек овде сам схватио Шатобријана, да неумитна сила воље савлађује све, а да је слабост силе у томе што верује само у силу - забележио је Киш. Такође, чувени Франше де Епере записао је: "То су сељаци, скоро сви; то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, несаломиви; то су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива".

Од педесет пукова, колико је бројала српска војска, само је Други пешадијски пук првог позива, носио почасни назив "Гвоздени пук". То име, пук није добио ни од краља, ни српске Врховне команде већ, већ спонтано од српских војника других пукова због изузетне храбрости и великих ратничких подвига на бојном пољу Балкана. 

Како бележе историјски извори, непријатељ би, када би сазнао да је испред њега "гвоздени", задрхтао и хватала би га паника, а од њега су се, кажу, нарочито плашили Бугари.  Посебна карактеристика овог пука била је што су војници били у стању да и по цени најтежих губитака до задњег часа бране положаје и прелазе у јуриш и онда када би свака друга војска почела да одступа, а скоро сваку борбу завршавали су силовитим јуришем на бајонет.  На жалост, велики број храбрих војника који су чинили "гвоздене" никада се није вратило својим кућама.

Ратна застава Другог пешадијског пука Моравске дивизије првог позива "Књаз Михаило", била је најодликованија застава у српској војсци.  Пуковској застави припала су одликовања: Карађорђева звезда са мачевима Другог реда, Карађорђева звезда са мачевима Трећег реда, Карађорђева звезда са мачевима ИВ реда, Орден Белог орла Трећег реда, Златна медаља за храброст и Француски ратни крст са палмом. Посебно место овог пука у српској војсци потврђује и чињеница да је ковчег са посмртним остацима краља Петра Првог Карађорђевића био прекривен управо заставом Другог гвозденог пука. Занимљиво је и да су се у борбама овог пука прославиле и једине две жене носиоци Краљевског ордена Карађорђеве звезде са мачевима, Милунка Савић и Флора Сендс.

Пук је све до 5. маја 1920. године задржан у Београду као гардијска јединица, обезбеђујући Двор, Народну скупштину и министарства, а тек када је формирана гарда пук је демобилисан. Споменик овом пуку подигли су 2016. године мештани планинског села Игриште, недалеко од Куршумлије, добровољним прилозима, а сутра ће у присуству председника Србије Александра Вучића бити откривен још један споменик чувеном пуку у Прокупљу. Прокупље сутра обележава сто година од ослобођења у Великом рату 1918.године, када су у тај град умарширале јединице Прве српске армије на челу са војводом Петром Бојовићем. Ослобођење је уследило само годину дана након избијања Топличког устанка, који је био светли пример у оквирима поробљене Европе.

Путин ће испунити традицију. Погледајте ОВДЕ шта ће урадити.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Квадратура круга, емисија о “Гвозденом пуку”

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА