Најновије

ПОЧЕЛА БИТКА ЗА ИНТЕРПОЛ: Офанзива Приштине и оштар одговор Београда

Да би Косово било примљено у Међународну организацију криминалистичке полиције Интерпол, потребно је неколико предуслова - да се њихов захтев нађе на дневном реду 87. седнице Генералне скупштине те организације која ће у новембру бити одржана у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима, да њоме председава шеф који долази из земље која је признала независност Косова и да се претходно успешно заврши лобирање на највишем нивоу.

Ивица Дачић, Косово (Фото: Јутјуб)

Међутим, једно је сигурно - званични Београд то неће гледати ћутке!

Након што је Косово постало придружена чланица Франкофоније, организације која окупља државе француског говорног подручја, косовски званичници као да су добили ветар у леђа и због именовања Ким Јонг Јанг из Јужне Кореје на чело Интерпола, који је на то место дошао уместо Кинеза Менга Хонгвеја, оптуженом за корупционе радње.

Тако министар спољних послова привремених косовских институција Беџет Пацоли и потпредседник косовске владе Фатмир Љимај не крију наде када кажу да очекују да Косово у новембру буде примљено у Интерпол.

- Косово у Интерполу не представља претњу никоме. Косово у Интерполу значи борбу против тероризма и међународно организованог криминала - тврди Пацоли, док председник "Иницијативе - Социјалдемократије" и овлашћени преговарач у дијалогу са Београдом Љимај најављује три ствари које очекујеу крајем месеца – "либерализацију виза, формирање војске и чланство у Интерполу".

Да ће и Београд урадити све што може, данас је потврдио и председник Србије Александар Вучић.

- Неки од наших западних партнера раде и рукама и ногама и свим могућим снагама да Косово постане члан Интерпола. Сада имамо додатни проблем, видећемо ко ће то да води после хапшења досадашњег директора Интеропла, па ћемо видети ко ће то процедурално да води. Када би имали човека на том месту из неке земље која није признала Косово, знали би да не би имали проблеме бар са те процедуралне стране - изјавио је Вучић и додао да ће се по питању Интерпола и он и премијерка Ана Брнабић посебно ангажовати, док ће министар спољних послова Ивица Дачић имати више путовања наредних дана због тога, као и да ће министар полиције Небојша Стефановић све до 1. новембра радити на томе.

Стефановић је, иначе, активан од средине септембра када је послао писмо свим чланицама Интерпола у коме се наводи да не постоји ни један основ да се захтев непостојеће државе Косово нађе на дневном реду следећег заседања Интерпола.

Марко Ницовић, члан Светске асоцијације шефова полиција, за Телеграф каже да није претерано оптимистичан уочи следеће седнице Генералне скупштине Интерпола због сумње да су Арапи и Мислимани потплаћени.

- Велике су шансе да Косово постане члан Интерпола, поготово јер је шеф Интерпола из Јужне Кореје, за коју се зна да ради по диктату Американаца. Такође, има простора за мутне радње јер право гласа имају они који су присутни у сали Генералне скупштине  а не који су дошли - објашњава Ницовић и додаје да би последице по Београд и Србију биле лоше, првобитно јер би Косово могло да на Интерполову потерницу стави било ког српског представника власти и оптужи га нпр. за ратне злочине, као и да би званичници Косова могли да злоупотребе сазнања из света потрага криминалистичких полиција и тако уцењују криминалце, дају им уточиште или тргују подацима.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вулин поручио америчком амбасадору после његове провокације.

Извор: Telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Преговоре Београда и Приштине не би било мудро орочавати, посебно док не постоји нешто опипљиво с чим би тај посао могао да се заврши, изјавио је у интервјуу ФоНету амбасадор САД у Београду Кајл Скат, који сматра да је, с обзиром на глобалну динамику следеће године, "ово фантастична прилика да се учини напредак и да је не треба пропустити".

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА