Најновије

РАДИКАЛНИ ИСЛАМИСТИ У ИДЛИБУ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ: Хаџат Тахрир ал Шам наставља џихад против Дамаска и Русије, а то није све! (ВИДЕО/МАПА)

Хаџат Тахрир ал-Шам је објавио званичан став у коме се обавезују да ће настави џихад (исламски термин за свети рат) против владе у Дамаску и одбијају да предају оружје и изруче своје стране борце.

Џихадисти у Идлибу (Фото: Јутјуб)

- Нећемо одступити од опције џихада и борбе као начина да се постигну циљеви наше благословене револуције, пре свега да срушимо криминални режим, ослободимо заробљенике и осигурамо повратак расељених у своју земљу. Наше оружје је безбедносни вентил за револуцију - саоштено је у ХТШ.

Радикална група је додала да цени напоре свих који су радили на заштити њихових подручја, са јасним показивањем на Турску. Међутим, упозорио је на "маневре руског окупатора и поверења у њихове намере".

- Сви покушаји режима и његових савезника пропали су и били поражени, баш као и сви други окупатори током историје- речено је у саопштењу ХТШ.

Видео испод: Лидер ХТШ џихадиста Абу Мухамед ал Џулани био је повређен након једног снажног руског напада

Ово је била прва званична изјава ХТШ-а од објављивања турско-руског споразума о демилитаризацији у провинцији Идлиб, који је под контролом радикалне групе. Локални посматрачи су изјавили да ова изјава представља став групе о споразуму.

Видео испод: Борбе између ХТШ и Хезболаха, сунитске и шиитске радикалне групе на северу Сирије

Док ХТШ није одбио да ће повући своје тешко наоружање из демилитаризованог подручја око Идлиба, он је чврсто одбио  да се одрекне свог оружја и распусти своје снаге. Овај став представља средину између ставова "радикалних" и "умерених" крила унутар групе.

План ХТШ-а да прихвати и одбије одређене делове споразума о деескалацији вероватно ће угрозити цео процес, посебно што је радикална група одлучна да настави борбу против Дамаска.

Хаос у Идлибу. Џихадисти поново ударили једни на друге. Погледајте ОВДЕ детаље.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта становници Идлиба (под сталном присмотром) мисле о договору Путина и Ердогана у Сочију, поводом ситуације у провинцији у којој живе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА