Најновије

ВЕЛИКИ ДАН ЗА БЛИСКИ ИСТОК: Јордан отворио границу са Сиријом, а Сирија са Израелом, амнестирани и избеглице се враћају кућама! (ВИДЕО)

Јорданске власти поново су отвориле прелаз Џабер на сиријској граници по први пут за три године. Према извештају владе, велики број таксија и камиона из Јордана је на сиријској граници и чекају да уђу у земљу.

Гранични прелаз Насиб (Фото: Јутјуб)

Јорданска граница је била потпуно затворена почетком 2015, након што су Слободна сиријска војска (ФСА) и Џабхат Ал-Нусра отели велику територију из руку Сиријске арапске војске (САА). Сиријска арапска војска је овог лета поново преузела целу границу ка Јордану након што је покренула масовну офанзиву у јужном делу земље.

Јорданске власти су претходно одложиле поновно отварање прелаза Џабер из техничких разлога повезаних за царинску и граничну безбедност. Са друге стране границе, сиријске власти су завршиле све мере за поновно отварање прелаза Насиб. Он је сада отворен за саобраћај.

Поновно отварање Насееб-а је велико финансијско олакшање влади у Дамаску тако што ће се вратити неопходни гатеваи за сиријски извоз у друге арапске земље. Наставак комерцијалне трговине је и дипломатска победа за Сирију и њене савезнике.

Отворен административни прелазни пункт између Сирије и Голана (сиријска територија под контролом Израела) у Кунеитри, први пут за четири године

Сирија и Израел поново су отворили прелаз Кунеитра на Голанској висоравни по први пут за четири године. На прелазу је постављена сиријска застава, а након што је поново отворен, мировне снаге УН (УНДОФ) су послале велики број белих камиона из Сирије до израелског подручја.

Мај Нехемија Беркеј, израелска веза са УНДОФ-ом, изјавила је за медије да поновно отварање прелаза "симболизује повратак извршења споразума о одвајању из 1974. године између Израела и Сирије".



Поновно отварање поменутих прелаза показује деескалацију ситуације у јужној Сирији уопште, потез који је дуго подржавала руска страна. Изгледа да је упркос свим спекулацијама водећих светских медија, сиријско-иранско-руска алијанса направила праву процену и постигла важну победу у тој области.

Стотине избеглица се враћају у Сирију након усвајања Закона о повратку и амнестији дезертера

Стотине сиријских избеглица су се вратиле кући из Либана, објавила је данас Сиријска новинска агенција САНА. Према извештају САНА, велики број аутобуса са стотинама избеглица прешли су прелазе Ал-Дабоусија и Џдејдет Јабоус како би се вратили у Сирију. Раније је репортер САНА рекао да су на прелазима Ал-Дабоусија и Џдејдет Јабоус предузете све потребне мере да би добили вратили велики број расељених Сиријаца који су желели да се врате из Либана у своје домове.


Многи од избеглица су наводно млади људи који су се вратили кућама након што је сиријска влада донела закон којим је одобрила амнестију људима који су избегли војну регрутацију. Нови закон  био је важна мера коју је влада предузела да опрости свима онима који су избегли војну службу и том приликом дезертирали.

Хаџат Тахрир ал Шам донео одлуку. Насатвљају џихад против Дамаска и Русије. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Насиб – Џабер прелаз је коначно отворен и успостављена је директна саобраћајна веза између Дамаска и Амана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА