Најновије

Тајне српских обавештајних служби: Серија на РТС о чувању српског идентитета

На наше телевизијске екране ускоро стиже нови документарно- играни серијал "Тајне службе Србије", редитеља Ивице Видановића и продуценткиње Данке Милошевић о историји обавештајно-безбедносне службе Србије, од њеног настанка до краја Другог светског рата.

Бивши директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач (Фото: Јутјуб)

Реч је о првом серијалу који ће се гледати у ударном термину на РТС-у, а већ су измонтиране три од десет епизода. По завршетку прве сезоне у плану је и снимање другог циклуса, који ће обухватити раздобље формирања и деловања обавештајних служби од завршетка Другог светског рата до данас.

- Тема серије је настанак и улога служби безбедности у Србији (војних и цивилних, обавештајних и контраобавештајних), у најважнијим догађајима наше историје. Мада су обрађени у књигама, фељтонима и серијама, ти догађаји нису сагледани из угла служби безбедности - објашњава генерал Светко Ковач, бивши директор Војнобезбедносне агенције, који је написао сценарио за првих 10 епизода, који је истакао да ће серија, осим добрих ствари, гледаоцима представити и пропусте које су направиле службе безбедности:

- Желимо да прикажемо и историјске догађаје које су службе могле да спрече, као убиство краља Александра, када су и југословенске и француске службе знале не само да може, већ и да ће бити извршен атентат на њега, а нису предузели све да то спрече... 

Предност на кастингу имали су глумци који физички личе на историјске личности из серије, па ће нас Тихомир Станић, наратор, водити кроз серијал као тајни агент који открива архиве. Улоге тумаче и Александар Срећковић Кубура, Слободан Бештић, Драган Бојић, Андреј Шепетовски, Ваја Дујовић и други.

 Продуценткиња Данка Милошевић, истиче да је циљ овог остварења подизање националног духа и јачање патриотизма.

- Серијал представља анализу историје тајних служби које су деловале на тлу Србије, а циљ је упознавање јавности са изазовима са којима су се суочавале српске тајне службе у смеру заштите и очувања српског интегритета, државности, нације, идентитета, вредности и традиције. Желимо да прикажемо како су многа тајна збивања кројила судбину људи и српског народа - истиче она.

 

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА