Најновије

Хоће ли признавање аутокефалности Украјинске цркве довести до истог у Македонији и Црној Гори?

Због давања самосталности Украјинској цркви, Руска православна црква прекинула је све односе са Цариградском патријаршијом. Московски патријарх Кирил оптужио је цариградског патријарха Вартоломеја да је нарушио јединство православног света. Овај незапамћен потез прети да изазове велике потресе широм православља, и сигурно да ће подгрејати захтеве за ауто-кефалијом непризнатих цркава у Црној Гори и Македонији.

Црква (Фото: Pixabay)

Стручњаци су сагласни - потез цариградског патријарха може изазвати низ ланчаних реаговања у земљама у којима већ дуго делују непризнате православне цркве. Аналогију са Украјином на простору Балкана најлакше је пронаћи у релацији између Српске православне цркве и канонски непризнате Македонске.

"Треба бити опрезан јер је јасно да ће неке струје ићи на то да се признају неки делови Српске православне цркве за једну посебну организацију. Ту, прије свега, мислим на Македонску православну цркву којој је Српска православна црква дала аутономију 1959. године. Међутим, она је и даље настојала да добије аутокефалност", истиче културолог Јован Јањић.

Нешто другачија је ситуација са Црном Гором, у којој већ годинама делује самопроглашена Црногорска православна црква.

"Мислим да су минималне шансе да Црногорска православна црква добије аутокефалност докле год је жив Мираш Дедеић, мада је он човек у годинама. Заправо, Мираш јесте био свештеник Васељенске патријаршије у Риму и као такав је рашчињен. Тако да не верујем да би Васељенска патријаршија дала аутокефалност цркви на чијем челу је њихов бивши свештеник", изјавио Драшко Ђеновић, верски аналитичар.

Најбоља потврда да се политика умешала у црквене послове је лично признање председника Украјине Петра Порошенка. Он је средином године боравио у службеној посети Турској, а разговарао је и са Вартоломејом. По повратку у Кијев изјавио је да му је васељенски патријарх дао гаранције да ће Украјинска православна црква ускоро бити аутокефална.

Ђеновић додаје да је овај чин сасвим сигурно покушај Запада да на још један начин ослаби Русију, јер поред санкција везаних за председника Путина, свима је јасно да је патријарх Кирил једна од најјачих личности у Русији.

Признањем аутокефалности Украјинске православне цркве цариградски патријарх Вартоломеј отворио је Пандорину кутију. У Украјини је протеклих година отето 40 руских цркава, а насиље се наставља сада још већим интензитетом. Једно је сигурно - све и да се поново успоставе односи између Руске православне цркве и Цариграда, више ништа неће бити као пре.

А ло Светог Саву назива окупатором, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Највећи раскол у историји православља

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА