Најновије

ДИПЛОМАТСКА КОПЉА СЕ ЛОМЕ ОКО КОСМЕТА: Супротстављени ставови немачког и америчког амбасадора

Немачки амбасадор Томас Шиб изјавио је вечерас да би цртање граница по етничким линијама било у супротности са оним што се жели постићи у региону Западног Балкана, док амерички амбасадор Кајл Скот објашњава да Американци подржавају договор Србије и Косова као две суверене државе, али да не дају бланко пристанак.

Косово је Србија (Фото: Јутјуб)

Шиб је на дебати у оквиру Београдског безбедносног форума рекао како Немачка сматра да идеја о размени територија није добра, јер би такво решење могло да произведе много више проблема него што би их решило.

Последице би се у случају размене осетиле далеко изван овог региона, уверен је Шиб, који истовремено поручује да је европска перспектива региона веома јасна и да треба наставити реформе.

Шиб је, одговарајући на питање из публике током панела у оквиру Београдског безбедносног форума да ли Немачка не би никада прихватила као решење корекцију граница или размена територије, истакао да би "рећи никада, било превише снажно, јер ко сам ја".

"Могу само да кажем да Немачка не сматра да је размена територија добра идеја. Јако се противимо томе. Нема потребе да понављамо аргументе као што је отварање Пандорине кутије, али и да је цртање граница дуж етничке линије у супротности са оним што желимо да постигнемо примајући земље у породицу ЕУ која је мултиетничка", рекао је Шиб.

Он је истакао да би то могло имати последице и изван региона.

"Истовремено, јасно смо против статуса кво, и желимо да се постигне свеобухватни споразум око косовског питања, а дијалог је инструмент за то. Још има доста ствари око којих треба разговарати", објаснио је немачки амбасадор, понављајући да постоји снажна резервисаност Берлина према померању граница.

Немачки амбасадор је подвукао да је Западни Балкан био и остао приоритет немачке спољне политике.

"Немачка, која има важну међународну одговорност, на својој 'тацни' има можда више приоритета, али Западни Балкан је свакако приоритет", рекао је Шиб одговарајући на питање да ли је уистину пажња Немачке усмерена на овај регион.

Подсетио је на Берлински процес, који је покренула немачка канцеларка Ангела Меркел, а која је постала бренд сарадње у региону.

"Мислимо да је просперитетни, мирни западнобалкански регион у најбољем интересу ЕУ. ЕУ је директни сусед и директно осећа све што се дешава. Приступање ЕУ је пут да се достигну одрживи мир и просперитет. Због тога је европска перспектива веома важна", нагласио је Шиб.

Његов колега, амбасадор САД Кајл Скот, предочио је да Американци не постављају никакве предуслове у дијалогу Србије и Косова.

Скот је на питање да ли САД подржавају идеју о разграничењу, за разлику од Немачке, и да ли виде ризике у томе од отварања Пандорине кутије, рекао да су САД за сваки споразум између Београда и Приштине - свеобухватан, који може да буде примењен и за које лидери верују да би могли да добију подршку народа.

"Ми кажемо: дајемо вам простор а на вама је да разрадите то. Не цртамо црвене линије - ово може, ово не, али смо јасно рекли обема странама да од САД нема бланко чека. Желимо да видимо шта могу да постигну и да ли то можемо да подржимо", рекао је он.

Статус кво такође има ризике, не само као замрзнути конфликт, већ и због интенција које би водиле нестабилности у региону, каже он.

"Разумем оне који говоре о Пандориној кутији али сада није '99 година. Чекамо да предложе споразум, али тешко би било замислити да - ако би постигли договор са којим могу да живе - да ми кажемо да је то неприхвалтљиво", каже Скот.

Како због раскола можемо да останемо без наших светиња, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А Путин на све то каже:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА