Најновије

ОНИ СУ СИЛНИ, ЈАКИ, ВЕЛИКИ, МИ СМО МАЛИ, АЛИ БРАНИЋЕМО СЕ: Вућић поручио да нас САД гура у рат

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли послала је писмо генералном секретару УН у ком тражи да се Унмик повуче с Косова. Уколико би се Унмик повукао, а Косово формирало војску, то би, каже председник Србије Александар Вучић, довело Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора ни право да било шта друго бирамо и учинимо, осим да штитимо своју земљу.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Саговорници оцењују да Вучићеве речи нису претња, већ упозорење да нећемо дозволити косовску "Олују".

Тешка позиција

Вучић је јуче казао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је Косово за њих независна и суверена држава. Он је замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу с њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и мира на западном Балкану.

- Одлазак Унмика, као и формирање војске Косова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу - рекао је Вучић након састанка с аустријским колегом Александером ван дер Беленом.

Председник Србије је казао да се нада да Србију нико неће довести у ту позицију и додао и да би формирање војске Косова представљало велики и готово нерешив проблем и за Србију и за регион.

- Молим и америчке партнере да воде рачуна о томе. Они су силни, јаки, велики, ми мали, али кад вас неко сатера у угао, не да вам излаз, као пацов у углу, ви морате са све четири да се браните. Немојте да нас доведете у ту ситуацију, да немамо шта друго да радимо него да се штитимо - поручио је Вучић и додао да не постоји ниједан међународни правни акт који дозвољава формирање војске Косова.

Не претимо

Према оцени Зорана Драгишића са Факултета за безбедност, изјава председника је на месту и упозоравајућа, не претећа.

- За нас би формирање војске Косова било апсолутно неприхватљиво, а Унмик и Кфор су једине снаге којима Срби могу да верују да ће их заштитити. Вучићева изјава је упозоравајућа, он као врховни командант зна ситуацију на терену. Уколико би неко покушао оно што су косовски политичари досад говорили, да спроведе некакву косовску "Олују", која би подразумевала протеривање преосталог српског становништва, нема никакве сумње да би Србија тада, и то је Вучић и рекао, интервенисала свим својим капацитетима којима располаже. То би била ситуација у којој би Србија била сатерана у ћошак - наводи Драгишић и додаје да ово није хушкање на сукоб.

- Вучић је послао јасну поруку да у том случају Србија неће седети скрштених руку и да ће употребити све капацитете да заштити српско становништво - истиче он.

Орхан Драгаш с Међународног института за безбедност каже да је иницијатива САД у складу с њиховом политиком, али да не верује да има шансе да успе, будући да већи део УН, као и две сталне чланице СБ нису признали косовску независност.

- Лоше је што оваква иницијатива долази у моменту веома јаких напора да се дође до компромисног решења за Косово, у чему Србија и њен председник Вучић имају изузетно конструктивну улогу. Евентуално измицање питања Косова из окриља УН, па и повлачење Унмика било би веома лоше за интересе Србије и у том случају неминовна је наша оштра и снажна дипломатска акција - навео је Драгаш.

Ђурић: Повлачење Унмика било би капитулација

Марко Ђурић, директор владине Канцеларије за КиМ, поручио је да би повлачење Унмика представљало признање неуспеха и капитулацију у борби за неке од кључних циљева због којих су успостављене УН: мирно решавање спорова, повратак расељених и подржавање мира и стабилности.

- Такву политику Србија неће и не може да прихвати. Србија ће се овој и оваквој политици супротставити. О овоме ћемо обавити консултације и разговарати с нашим пријатељима и партнерима, сталним чланицама СБ у УН - казао је Ђурић и додао да ће се Србија супротставити правним и политичким аргументима.

Пословни форум: Треба да размишљамо о дигиталној инфраструктури

Вучић је отварајући Пословни форум Србија-Аустрија "Паметан саобраћај", позвао све аустријске компаније да дођу и улажу у Србију, као и да, поред саобраћајне инфраструктуре, путева, железница и Дунава, који је заједничко добро, треба размишљати и о дигиталној инфраструктури.

Вучић је казао да је Србија одлучила да се на минимум сведу међудржавни споразуми које има с појединим земљама, што ће, сматра, у потпуности отворити врата конкуренције када је реч о даљој изградњи путева и пруга.

- Огроман посао нас чека на пругама. У последњих неколико година реновирали смо 220 километара пруга, што је минимално и недовољно - навео је Вучић.

Ван дер Белен: Завидимо вам на економским резултатима

Александер ван дер Белен, председник Аустрије, поручио је на заједничкој конференцији са српским колегом да Аустрија са завишћу гледа на економске резултате Србије. Он је казао да Србија има већу стопу раста од Аустрије.

- Радује ме и није тајна да с поштовањем гледамо на напоре које су председник Александар Вучић и Влада Србије предузели, посебно у спровођењу економских реформи. Ми у Аустрији са завишћу гледамо на те успехе. Србија има већу стопу раста од нас и брже је успела да смањи јавни дуг - рекао је Ван дер Белен.

Ван дер Белен је казао да би било примерено да се ускоро, вероватно на Самиту ЕУ у децембру, отворе даља поглавља у приступним преговорима Србије. Аустријски председник је рекао и да су односи две земље добри, дубоки и пријатељски. Аустрија је, како је навео, годинама један од највећих инвеститора.

Албанци би ставили 5.000 Срба на потерницу

Вучић је замолио аустријског колегу да званични Беч буде уздржанији и покуша да сачека евентуалне могућности за компромисни договор о КиМ, пре свега кад је реч о евентуалном пријему Косова у Интерпол, јер би то значило отварање најмање два значајна проблема.

- Први је што Албанци више неће хтети ни о чему да разговарају, већ ће само чекати следећи корак, а то су ОЕБС и УН. Биће на политичким крилима и неће желети компромисно решење. Србија неће подлећи том притиску и доћи ћемо у ћорсокак без излаза - казао је Вучић, као и да би тај сценарио довео до повећања броја потерница, односно потерница против 5.000 Срба, учесника у сукобима 1999.

Ти људи, како је казао, неће знати да ли могу да путују и ствараће се тензије на дневном нивоу и додатни сукоби.

О уласку у ЕУ: Прво да решимо проблем с Приштином

Вучић је поновио да Србија и Аустрија имају различите ставове о Косову.

- Обавестио сам га да смо ми увек спремни да разговарамо, да имамо отворени дијалог о кључним питањима, али да је потребно да дођемо до компромисног решења, које не може да буде такво да Срби изгубе све и не добију ништа, а да други добију све - навео је Вучић.

Председник Србије је казао и да му је аустријски колега пренео да ЕУ већ има одређене проблеме и да не могу да увозе нове, те да је један од услова да Србија уђе у ЕУ, што за нас и није новост, да Београд и Приштина реше проблем.

Процуриле језиве фотографије леша тинејџера који се упуцао после крвавог пира у школи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА