Најновије

Српско-руска војна сарадња кроз историју

Успешним завршетком рата Русије против Турске 1768-1774.године наступају нови српско-руски односи у савременој војној историји.Кучуккаинарџијски мир из 1774.године обавезује Турску на цивилизован третман православних народа који су покорени на Балкану и Русија стоји као њихов заштитник силом свога оружја.

Mиша Вацић (Фото: Правда)

Пише: Миша Вацић, Српска десница

Током 1.српског устанка (1804-13) Русија шаље своје војне јединице под командом генерала Каменског,грофова Орурка и Цуката као испомоћ српским устаницима у борбама против моћне турске војске.Ове руске снаге успешно су оперисале у садејству са српским снагама на Дунаву,Дрини,код Прахова,Видина,Неготина,Варварина,Гургусовца и Ниша.Руски официри уводе у новоформирану српску војску такозвани московски егзерцир.Артиљеријски официри обучавају српске тобције,руски двор шаље велика финансијска и војна средства за Карађорђа.Под притиском руске дипломатије Турска је принуђена да потпише Букурештански споразум,где се у тачки 8 гарантује српска аутономија у оквиру Османског царства.

Русија снажно подупире и 2.српски устанак под Милошем Обреновићем.Милош користи Акермански споразум након руско-турског рата и након новог турског пораза од Русије 1828-29.године успева да издејствује султанов хатишериф о аутономији Србије,првом Уставу 1830.године и наследној титули кнеза Милоша и династије Обреновић.

Током српско-турских ратова 1875-1878.године,Русија директно војно подржава Србију.Као помоћ Србима стиже близу 7 000 добровољаца из Русије,650 официра и 350 припадника медицинског особља.Главнокомандујући српске војске постаје руски генерал Черњајев,а прославили су се и пуковник Рајевски који је погинуо на Шуматовцу,капетан Келер који је водио руско-бугарску добровољачку бригаду и пуковник  Комаров.

У овом рату прославило се пуно добровољаца из Италије,Пољске,Француске,Енглеске,али највећи број био је из Русије и Бугарске.Руси и Бугари поднели су највећи број губитака.Рат је резултирао Берлинским конгресом на коме су Србија и Црна Гора добиле пуно међународно признање.

Током 1.светског рата Русија је ушла у рат како би заштитила Србију.Помоћ у војним стручњацима,наоружању,опреми и финансијама била је од непроцењиве важности.

На Солунском фронту бориле су се 2 руске бригаде и показале највеће јунаштво.Након грађанског рат у Русији у Краљевину СХС примљен је барон Врангел са остацима својих јединица.Руси овај гест никада нису заборавили Србији.

У 2.светском рату српски покрет отпора ослабио је немачки притисак на Источни фронт,те је приликом проласка снага Црвене армије кроз Југославију 1944-45.године и ослобођења земље од нациста поново заједнички учествовао војник два братска народа.

Током разбијања Југославије и комадања српских територија 1990-их од стране хрватских,муслиманских и албанских сецесиониста,уз помоћ НАТО,из Русије стиже стотине добровољаца да бране српски народ.Многи од њих положили су животе за Србију.Руска дипломатија у СБ УН успела је да резолуцијом 1244 сачува КиМ у саставу Србије и тиме спречи насилно одвајање јужне српске покрајине.

Када је на Криму и источној Украјини запретила опасност опстанку руског народа,стотине српских добровољаца упутило се на тамошња кризна подручја не би ли се одужили братским Русима за несебичну помоћ Србији.

У  данашњем тренутку,председници Србије и Русије,Александар Вучић и Владимир Путин својим деловањем јачају везе две братске земље.Потписивање важних војно-техничких,трговинских и осталих споразума уводи две пријатељске државе у нову еру најбољих односа у новијој историји.

Залагање Србије за војну неутралност високо се цени у Москви,као и непристајање Србије да уведе санкције Руској федерацији.

Вековно пријатељство два народа зацементирано је крвљу палих предака за слободу читавог човечанства и оно никада неће бити прекинуто.Алтернатива евроатлантским интеграцијама које су препуне уцена према Србији јесу евроазијске интеграције, економско повезивање у евроазијску економску унију и улазак Србије у војно-одбрамбени савез на челу са Русијом-ОДКБ.

Огроман број грађана Србије ово кристално јасно препознаје и подржава.Глас народа је глас Бога.Живело братство Србије и Русије.

Став Мише Вацића о нападу на Албанце у Новом Саду прочитајте ОВДЕ.

Извор: Афера

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Tрибина Српске деснице за враћање војног рока.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА