Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: Више од 5.000 Срба биће на потерницама, ако у Интерпол буде примљена лажна држава Косово!

Више од 5.000 Срба наћи ће се на потерницама Интерпола уколико лажна држава Косово у новембру буде примљена у ову организацију.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Овај фрапантан податак саопштио је јуче председник Александар Вучић, који је упозорио да због тога може доћи до нових тензија и сукоба у региону. Он је позвао западне силе да се уразуме и не дозволе нову велику кризу на Балкану.

Вучић је рекао да Србија неће подлећи притисцима, али да су сада други на потезу.

- Уколико на незаконит и криминалан начин буду примљени у Интерпол, Албанци са Косова неће више хтети да разговарају, већ ће само чекати следећи корак, а то су чланство у ОЕБС и УН. Они једноставно неће више желети компромисно решење... Србија свакако неће подлећи притиску, али бојим се да ћемо сви заједно доћи у ћорсокак без излаза - упозорио је председник и навео да Приштина има 'опасне планове' у Интерполу.

- Улазак Косова у Интерпол довео би до потерница против 5.000 Срба, учесника у сукобу 1999. године. Ти људи неће знати да ли могу да путују ван земље и ствараће се тензије на дневном нивоу и додатни сукоби. Нисам баш разумео домаће политичаре који подржавају улазак Косова у Интерпол. Не видим ниједну добру последицу тога... - поручио је Вучић, додајући да је јуче у Београду замолио свог госта аустријског председника Александера ван дер Белена да Беч буде уздржанији и да сачека евентуалне могућности за компромисни договор о Косову.

Дијана Хркаловић, државна секретарка МУП, на другој страни истиче да би евентуални пријем такозваног Косова у чланство Интерпола представљао кршење међународног права.

- Тиме би била прекршена сва правила и све процедуре Интерпола, која дефинишу да чланице могу бити само чланице УН и посматрачи у светској организацији. Евентуална оваква одлука представљала би политичку одлуку и преседан који би имао несагледиве последице и угрожавање експертске природе те организације - наглашава Хркаловићева.

Бивши шеф полиције Марко Ницовић, коментаришући ове наводе, каже да би улазак Косова у Интерпол значио прогон свих противника косовске независности.

- Могли би да преко Интерпола гоне било ког политичара, новинара и значајну личност. Тај списак могу да прошире, могли би да гоне и Вучића, без обзира на то што он ужива имунитет. Као што Србија тражи Тачија и Харадинаја, тако би и они могли да траже наше политичаре. То, наравно, може проузроковати нестабилност. Иначе, шанса да лажна држава Косово постане члан Интерпола јесте велика, поготово јер је на чело те организације дошао човек из земље која је признала Косово - подвлачи Ницовић.

- Уколико лажна држава стекне могућност да активира потернице Интерпола, људи који се нађу на њима неће смети да напуштају Србију, њихове породице биће угрожене и наступиће хаос. И Хрватска је својевремено спремила 2.500 потерница, али је Интерпол то смањио јер је била очигледна манипулација. А када ми тражимо неког ратног злочинца, западни представници у Интерполу тврде да су то политичке одлуке... - наводи Спасић.

Путин је послао најбруталнији поруку до сада. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић Македонцима - Срећан вам пут у НАТО, ми нећемо

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА