Најновије

БИВШИ ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН: Руси гасе већи ратни пламен од Сирије – Само што није почео рат Израела и Ирана!

Русија је добро позиционирана да заустави погоршање односа између Израела и Ирана и спречи их да уђу у разарајући регионални рат који би имао тешке импликације на глобални мир, рекао је Жан-Мари Гуењо, бивши заменик генералног секретара УН за одржавање мира.

Илустрација (Фото: Паблик/Правда)

“Мислим да Русија има добре односе са Ираном и добре односе са Израелом, тако да што више можете да помогнете у спречавању погоршања односа до тачке избијања рата између ове две земље, између Ирана и Израела, то боље. Русија је у доброј позицији да игра умирујућу улогу на том пољу,“ рекао је Гуењо током годишњег састанка Дискусионог клуба Валдај у руском граду Сочију.

“Такође мислим да је то у интересу Русије, јер би шири рат на Блиском истоку био катастрофалан за све. Ово је област у којој Русија може играти веома корисну улогу, надам се,“ додао је он.

На питање како Русија може да координира са мировним снагама УН-а у Сирији, бивши званичник УН-а је рекао да би једна опција могла бити да деле информације на локалном нивоу, наглашавајући да је “стварни проблем по природи стратешки, више је у важнијим градовима што значи да треба обавити више посла.“

Гуењо је нагласио да је политички контекст у ком су мировне снаге радиле у земљи био пресудан за успех мисије.

Иран, који је један од најближих савезника Сирије, подржао је Дамаск током рата ове земље против империјалистичких снага и њихових џихадистичких посредника. Иако Израел каже да је заузео неутралан став по питању сукоба у Сирији, он се противио војном присуству Ирана у Сирији, страхујући да би Техеран могао добити много утицаја у региону.

Израел такође спроводи ваздушне ударе у Сирији против либанске паравојне групе отпора Хезболах.

Прочитајте ОВДЕ зашто Трамп прекида нуклеарни споразум са Русијом.

Извор: Вебтрибјун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Израел ће почети рат против Ирана уз подршку Америке!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА