Најновије

ИЗРАЕЛ И ЈОРДАН НА ИВИЦИ РАТА! Краљ Абдулах прекида све односе са Тел Авивом и тражи назад јорданске територије?! (ВИДЕО)

Јордански краљ упозорио је у понедељак израелску владу да ће свака даља "провокација" у Ал-Кудсу (Јерусалим) штетити односима између две земље, дан након што су израелске снаге напале Ал-Акса џамију и муслиманске вернике.

Јордански краљ Абдулах Други (Фото: Јутјуб)

- Ако буде још провокација у Јерусалиму, то ће утицати на однос између Јордана и Израела - који имају мировни споразум из 1994. године, рекао је краљ Абдулах II након другог дана сукоба на светој тачки у источном Јерусалиму.

- Јордан неће имати избора већ да предузме акције, на жалост - рекао је он новинарима након разговора са бившим британским премијером Дејвидом Камеруном.

Краљевство, које има права старатељства над џамијом Ал-Акса, недељом је осудило напад израелских снага на ту светињу муслимана.

Раније у недељу, израелски министар пољопривреде Ури Ариел, који је подржао десетине израелских насељеника и израелске снаге, убрзо је испразнио џамију како би прославио "јеврејску нову годину".

Снаге Израела су присилиле палестинске муслимане да изађу из светог комплекса, а потом су уништили прозоре на џамији. Десетине њих је повређено када су израелске снаге испалиле гумене и металне метке и гас гранате на вернике.

Јордан отказује споразум из 1994. године са Израелом

У складу са мировним споразумом из 1994. године, којим је предвиђен период од једне године, Јордан је одобрио Израелу права на две граничне територије. Међутим, краљ Јордана је напоменуо да жели да поврати земљу, наводећи националне интересе.

Јордански краљ Абдулах II објавио је у недељу да је Јордан изабрао да прекине два анекса мировног споразума из 1994. године са Израелом, окончавајући израелски закуп територија Бакура – Нахараим и Ал-Гамр - Зофар.

- Бакура и Гамр су јорданске територије и остаће јорданске, а ми остварујемо пун суверенитет над нашом земљом - рекао је краљ, како је цитирала државна новинска агенција “Петра”.

- Наши приоритети у таквим тешким регионалним околностима су да штитимо наше интересе и чинимо све што је неопходно за Јордан и Јорданце - рекао је Абдулах II, додајући да је Израел био упознат са том одлуком.

Као одговор на тај потез, премијер Бењамин Нетанијаху обећао је, како је навео “Харец”, да ће покушати да разговара са Јорданом о проширењу закупа.

- Нема сумње да је споразум важна предност - рекао је он, похваливши мировне споразуме са Јорданом и Египатом као "сидришта регионалне стабилности".

Обе области се налазе на граници између Израела и Јордана; Израелским фармерима је одобрено приватно право власништва над земљиштем и имовински интерес за период од 25 година према мировном споразуму из 1994. године, којим се усаглашавају дуготрајни спорови о земљишту и водама између две земље.

Након договора из 1994. године, Јордан је постао друга арапска земља (након Египта) која је успоставила дипломатске односе са Израелом. Договор је помогао Аману да прокрчи пут америчкој економској и војној помоћи земљи.

Међутим, односи између Израела и Јордана су оптерећени последњих година, нарочито због става Амана о питању Јерусалима. Раније ове године јордански краљ Абдулах II потврдио је да Источни Јерусалим треба бити главни град будуће палестинске дртаве, док Израел гледа на Јерусалим као свој главни град.

Сирија жестоко одбрусила Француској. Погледајте ОВДЕ о чему се ради.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јордански краљ Абдулах Други је са сином учествовао у војној вежби. Погледајте и сами целу акцију

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА