Најновије

ЛИБИЈА КРВЉУ НАТОПЉЕНА, ВАПИ ЗА НОВИМ ГАДАФИЈЕМ: Земља распарчана, потпуно безвлашће и терор! (МАПА)

Погледајте општи поглед на војну ситуацију у Либији октобра 2018. године. Упркос повлачењу из града Сирта под притиском других оружаних група, ћелије Исламске државе и даље активно вршљају у подручјима северно од Сирта и Бенгазија.

Рат у Либији (Фото: Јутјуб)

Влада Националног споразума подржана од стране Запада званично је покренула велику офанзиву на западу земље. Ипак, не контролише ни Триполи.

Највећи део њене области контролишу различите наоружане групе које формално изражавају своју подршку Западу, али истичу само своје економске и политичке циљеве.

Мапа Либије: Плаво – снаге Хафтарове ЛНА, црвено – Табу милиције, жуто – милиције Туарега, зелено – Влада подржана од стране САД и западних земаља које су срушиле Гадафија, лила – Ал Каида, црне штрафте – Исламска држава.


Већи део источне Либије контролише Либијска национална армија (ЛНА) коју предводи фелдмаршал Калифа Хафтар. ЛНА се активно бори против милитантних група унутар и око својих подручја и изгледа да је једина снага способна да обнови неку врсту реда у северној Либији.

Међутим, ово је тренутно немогуће, јер је про-амерички блок супротстављен растућим утицајем ЛНА. Неки водећи медији чак су спекулисали да је Москва послала трупе и софистицирану војну опрему како би помогла ЛНА, док неки сматрају да су то лажне вести.

Поједине екстремистичке снаге тек сада повлаче тешко наоружање из демилитаризоване зоне на северу Сирије. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Узнемирујући видео: Велики број миграната из црне Африке који покуша да дође до европских обала заврши у рукама кријумчара људи и на црном тржишту робова. То се најчешће догађа у Либији, где локалне милиције, Исламска држава и Ал Каида тргују овим људима, али их и муче и убијају.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА