Најновије

ОВДЕ НАС ДЕРУ: Срби масовно одлазе у РС да би купили зимске гуме! Цене су повољније, али то није једини разлог! (ВИДЕО)

Возачи у Србији увелико се припремају за замену летњих гума и куповину зимских пнеуматика. Међутим, многи од њих, када су све ставили на папир, одлучили су да ипак куповину обаве у БиХ, односно у Републици Српској, с обзиром на то да су тамо гуме, али и гориво знатно јефтинији и да по једном купљеном пнеуматику могу да уштеде чак 2.000 динара.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Већина возача на ово се одлучује и због тога што је могућ повраћај ПДВ, који износи 17 одсто. Цене гума у Србији нису повећане. Али ипак су скупље него преко Дрине, па испада да тамо могу да се купе за исте новце четири гуме, а у Србији три. Рецимо, "Тигрове" гуме 205/55 р16 у Србији коштају 5.015 динара, а "Савине" истог профила 5.786 динара, док у Српској њихова цена, кад се пребаци из конвертибилних марака у динаре, износи 4.188 динара, односно 4.920 динара. А кад се томе придода поврат ПДВ од 17 одсто, "Тигрови" пнеуматици по комаду коштају 3.476, а "Савини" 4.083 динара. Уштеда по гуми је 1.539 динара, и ако то помножимо са четири, испада да се може уштедети 6.156 динара. Односно да четири пнеуматика у Србији коштају 20.060 динара, а преко Дрине 13.904 динара.

Да наши возачи одлазе у Српску да би пазарили пнеуматике, потврђује и Анђелко Панић из једне ауто-продавнице.

- Власници возила долазе како из Србије тако и из Хрватске да би овде купили зимске гуме. Е сад, да ли је то зато што је јефтиније или због повраћаја ПДВ, то не знамо. Има и случајева да неко има овде родбину, па посету искористи како би обавио куповину. Монтажа је бесплатна. Међутим, мањи број возача се одлучи да одмах овде обави уградњу, с обзиром на то да се у том случају губи право на повраћај ПДВ - каже Панић.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић упозорава да су сва четири зимска пнеуматика обавезна ако је на коловозу снег, лед или поледица. Он истиче да је и исплативије и безбедније уколико се ставе све четири зимске гуме.

- Уколико на возилу нису сва четири зимска пнеуматика, то возило се третира као технички неисправно и у случају саобраћајне незгоде који изазове возач таквог возила и возач и власник дужни су да осигурању врате сав новац исплаћен оштећеном, а ради се о износима који се могу мерити десетинама милиона динара. Недостатак зимских гума може да вас много кошта када је у питању регрес према осигурању - каже Дамир Окановић. 

Обавеза возача је да на аутомобилима имају све четири зимске гуме у периоду од 1. новембра до 1. априла, ако је на коловозу снег, лед или поледица.

- Ако нема тих услова, онда није обавезно, с тим што је препорука да се гуме свакако ставе у зимском периоду зато што није значајно само стање подлоге већ и температура подлоге. Обавезно да је све четири буду зимске у поменутим условима, правилник каже да минимална шара сме да буде четири милиметра. Уколико возач у поменутим условима нема зимске пнеуматике, казне се крећу од 10.000 до 20.000 динара - наводи Дамир Окановић.

Срија све сиромашнија. Прочитајте ОВДЕ колико је процената деце у ризику од беде.

Извор: Ало/Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА