Најновије

ПОСЕТА МУЗЕЈУ ПСИХИЈАТРИЈЕ: Сурове методе лечења пацијената кроз историју

"Од дома за с ума сишавше до Клинике за психијатријске болести Др Лаза Лазаревић" назив је изложбе отворене прошле недеље у "Докторовој кули" у Вишеградској улици поводом 157 година психијатрије у Србији. Посетили смо овај уједно језив и занимљив музеј, сазнали много тога о првим душевним болесницима у Србији, првим методама лечења и начину на који су они пре неколико десетина година проводили дане у ''Докторовој кули''…

''Докторова кула'' - прва установа за душевно оболеле у Србији (Фото: Правда)

„Докторова кула” изграђена је 1824. године као летњиковац др Вите Ромите, Италијана који је био у служби кнеза Милоша Обреновића као један од првих школованих лекара у обновљеној Србији. Данас ово здање има статус споменика културе од великог значаја.

Изложба у холу кроз пет тематских целина представља оснивање и значај клинике, почетке психијатрије у Србији, најзаступљенија обољења, некадашње методе лечења, личности управника, лекара и другог особља.  Сазнали смо да је ‘’манична Ката’’ била први становник '’Докторове куле'’, као и то да их је у наредним годинама у овом простору било преко хиљаду. 

Сви посетиоци ове изложбе имаће прилике да виде и лекарске извештаје које је писао Лаза Лазаревић лично, занимљиве чињенице из његовог живота, начине некадашњег лечења пацијената – од опијума, инјекција за маларију, изолације, електрошокова, па чак и лечења алкохолом.

Сазнали смо и да је '’Докторова кула'’, веровали или не, била једино слободно, неокупирано место у Србији за време рата. Зато су се истакнути политичари, скупштински посланици и други прогоњени уважени грађани скривали управо овде, међу душевним болесницима…

По први пут излажу се и предмети из музејске збирке клинике, медицински инструменти, апарати, предмети коришћени у радно-окупационој терапији, као и документација, лични предмети и рукотворине пацијената. Видели смо и писма која су поједини пацијенти добијали, сачувани у оригиналу, љубавна писма и писма подршке, уз жеље да се што пре опораве. 

Изложба ће бити отворена до 31. октобра, сваког дана од 10 до 17 сати.

 

 

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА