Најновије

ЖЕЛИ ДОМИНАЦИЈУ: Трамп у Невади објавио да се САД враћају производњи ракета малог и средњег домета!

Доналд Трамп је објавио да ће САД иступити из Споразума о ликвидацији ракета малог и средњег домета који су Вашингтон и Москва потписали 1987.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Прес-служба Беле куће је објавила да је – пред почетак наступа пред својим присталицама у Невади – поводом једног новинарског питања рекао
„Намеравамо да раскинемо тај споразум. Намеравамо да иступимо из њега“.

Још објаснио, додавши: „Ми морамо производити такво оружје (ракете малог и средњег домета). Русија крши тај споразум и то – већ много година. Не знам због чега председник Обама није о томе отворио преговоре или иступуио из тог споразума“.

Како је објавио The New York Times, Владимира Путина и државни врх Русије ће о овој Трамповој намери обавестити његов помоћник за националну безбедност Џон Болтон.

САД су 2014-те Русију први пут оптужиле да крши овај споразум.  Чинила је то повремено и касније, све дсо јуче, а москва је то сваки пут категорички одбацивала и тражила – доказе.

Стејт департман је још у децембру прошле године најавио могућност повратка производњи ракета малог и средњег домета.

Сам споразум био је потписан 8. децембра 1987-ме у време посете Вашингтону совјетског лидера Михаила Горбачова. Њиме су биле забрањене све ракете домета од 500 до 1000 километара и од 1000 до 5500 километара, укључујући совјетске Р-12 и Р-14 које су се 1962-ге ниле појавиле на Куби.

Све захтеве из споразуме су обе земље поотпуно реализовале до маја 1991-ве.

СССР је уништио 1752 балистичке и крстареће ракетекопненог базирања, а САД – 859.

Споразум је потписан као „трајан“, али су обе стране задржале право да из њега иступе ако за то обезбеде убедљиве доказе.

Министарство иностраних послова РФ – реагујући на Трампову изјаву у Невади – преко свог неименованог високог функционера навело је да Вашингтон „већ дуго иде ка раскиду споразума“ и да иза тога стоји амерички сан о монополарном свету са доминацијом САД.

Још је указало: „САД  се већ дуже држе курса  срачунатог на иступање из међународних споразума који их стављају у једнаке услове са партнерима и чине рањивом њихову концепцију властите зузетности. Али, да ли ће Сједињене Државе истзупањем из споразума остварити свој сан о монополарном свету? Неће“.

Иначе, шеф руске дипломатије – Сергеј Лавров – недавно је изјавио да Москва има за САД „озбиљна питања поводом њиховог поштовања неких одредби споразума“.

Руски сенатор Алексеј Пушков назвао је најављени излазак САД из споразума њиховим „другим моћним ударом по целом систему стратешке стабилности у свету“. Први је било америчко иступање из споразума о противракетној одбрани.

Прочитајте ОВДЕ шта је "бесни пас" Матис рекао Шојгуу када су се састали!

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А шта о свему каже Мирослав Лазански.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА