Најновије

"АГРЕСИВНО СВЕТОСАВЉЕ": Мило је пронашао новог непријатеља, сада му смета и Свети Сава!

Изјава председника Црне Горе Мила Ђукановића да "агресивно светосавље" поништава црногорски верски и национални идентитет затекла је многе у Црној Гори, упркос чињеници да је јавност одавно упозната са Ђукановићевом намером да се обрачуна са Српском православном црквом.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Познати репертоар оптужби на рачун "руског империјализма" и "великосрпског национализма" није ништа ново, међутим, проблематизовање лика Светог Саве и негирање његове дубоке везе са Црном Гором по мишљењу многих представља покушај бруталног фалсификовања црногорске историје и идентитета. Уз то, многима није баш најјасније ни шта црногорски председник конкретно замера Светом Сави. Да ли чињеницу да је Свети Сава главни утемељивач православља у Црној Гори, или је пак главна кривица Светог Саве та што је био Србин.

Када проглашава светосавље за "агресивно", Ђукановић се, по мишљењу аналитичара Бошка Вукићевића, прије свега приклања посве необичној тези дукљанских идеолога, према којој култ Светог Саве у Црној Гори није аутентичан, већ је "увезен" крајем деветнаестог века у циљу наводног посрбљавања државе.

У том смислу, овај аналитичар додаје да заиста "није лако утврдити дубину бунара незнања из којег је једна оваква глупост изашла на површину".

"Читава Црна Гора је прожета Светим Савом и утемељена у Светом Сави. Савино оснивање Зетске епископије на Михољској превлаци 1219. године је један од темеља за Митрополију црногорско-приморску, а самим тим и за накнадну државност Црне Горе. О присутности Светог Саве на територији данашње Црне Горе сведочи и 14 храмова, који су саграђени од тринаестог до осамнаестог вијека, а који су посвећени овом светитељу или у којима се налазе многе фреске са његовим ликом. Подсетићу само да су светитеља светковали и владари Зете, Црнојевићи, у чијем је календару из 1495, 14. јануар посвећен ’Светом Сави - првом архиепископу српском"".

- У Књажевини и Краљевини Црној Гори Свети Сава је такође поштован као школска слава, а утемељеност његовог култа у држави можда најбоље показује многобројност топонима широм земље: Савина, Савиница, Савина вода, Савина греда, Савина стопа, Савин извор, Савин поток, Савина страна, Савин кук, Савино почивало… - додаје Вукићевић.

Сходно томе, саговорник сматра и да је непромишљена изјава председника Црне Горе о светосављу само дио његових, сада већ традиционалних, наступа у којима он покушава да задовољи очекивања и апетите најекстремнијих сегмената свог режима. Овај аналитичар ипак додаје да то истовремено не би требало да значи да се јавни простор смије инфицирати ширењем овако опасних дезинформација и фанатизмом било које врсте.

- У овој за њега компромитујућој изјави, Ђукановић је за појам светосавља везао епитет агресивности, иако је општепознато да је светосавље пре свега вера, мир, љубав, просветитељство… Међутим, оно што је мени овде интересантно јесте да се такве баналне генерализације не испољавају код Ђукановића и дукљанских идеолога када се (осим православне) третирају преостале конфесије у Црној Гори, што се могло приметити током његовог недавног састанка са Папом - закључује Вукићевић.

Наиме, није остало непримећено да је током недавне посјете Ватикану Ђукановић искористио прилику да папи Фрањи поклони традиционалну црногорску капу са угравираним световним иницијалима поглавара Римокатоличке цркве, што су аналитичари тада протумачили као симболичан гест. У том кључу немеће се и питање шта заиста значи реченица председника Ђукановића да СПЦ "покушава да омете Црну Гору на путу њене еманципације", па се поставља питање еманципације од чега, и ка чему.

Прочитајте ОВДЕ где су то грађани изашли на улице због проблема са мигрантима.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је Мило Ђукановић?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА