Најновије

ВУЧИЋ: Хоћемо мир и другачије односе у региону (ВИДЕО)

Српска напредна странка обележила је 10 година од свог оснивања у спортској хали у Краљеву. Лидер странке Александар Вучић је поручио да Србија хоће мир и другачије односе у региону и да "жели поштовање за Србију онолико колико ми поштујемо друге". Затражио је од напредњака подршку за одржавање ванредне скупштине странке идуће године, на којој би се бирало ново руководство.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић се захвалио присутнима, као и онима који су упркос киши остали испред дворане, али и "милионима људи који су имали храброст да подрже тежак, трновит и храбар пут Србије у будућност – пут СНС-а".

"Све велике мисије, сви подухвати који мењају историју, свако путовање које направи нови пут, све почива на правилима на којима смо ми пре 10 година основали СНС. Пре свих Томислав Николић, а онда сви ми остали. Данас не бисмо били овде да није било његове визије", подвукао је Вучић.

Рекао је да је СНС рођена у јеку "најстрашније политичке кризе, нарастајуће економске беде, са којом се земља икада сучила".

"Настао је нови почетак који је улио људима наду да може бити добро, да опште добро може бити испред било којег посебног и интерес земље испред личног", констатовао је Вучић.

Рекао је да је СНС променила Србију, да је дошло време да гледамо напред, а не назад у прошлост, да можемо пажњу да обратимо на оно што можемо да мењамо, а не оно што не можемо.

"Извели смо Србију из депресије, довели до опоравка. Поставили смо темељ за стабилност и опоравак. Треба да идемо сада од опоравка ка убрзаном развоју. Свет се мења, а Србија не сме да заостаје", подвукао је Вучић.

Навео је да ће, ако ускочимо у тај воз и не пропустимо га, наша деца бити захвална што су испуњена обећања.

"Знамо да наш посао неће никада бити готов, да смо само мали део у богатој историји Србије. Осећаћемо се поносно када наши унуци, будуће генерације, буду рекли 'било је добро време када су храбри људи водили земљу'", истакао је Вучић.

Казао је да је слобода била и остаће највећа вредност.

"Вратили смо себи и нашем народу понос и достојанство. Не јуримо по региону и не извињавамо се никоме који извињење није заслужио. Од других то нисмо ни очекивали. Разуме се нисмо ни добили. Али по први пут Србија и РС заједнички обелжавају страдања и победе нашег народа. Деца сада могу да чују за Јасеновац, сазнају, шта се догодило у колони проузрокованој због 'Олује', коначно обележавају и знају колико је страдало током НАТО агресије. Не стидимо се да јасно и недвомислено о томе говоримо", објаснио је он.
Вучић је подвукао да то не значи да хоћемо сукобе, да хоћемо ратове.

"Напротив. Било их је много и сувише за Србију", нагласио је он.

Вучић је навео и да је отворено хиљаде радних места, да је враћено достојанство породицама, а да је он срећан што је отварао нове фабрике.

"Ништа нисмо имали када су неодгворни људи владали Србијом и сада се фабрике враћају", казао је Вучић и истакао да је срећан због тога, те додао: "четири,пет година није ишло, и није и није, али кренуло је овде у Краљеву и доћи ће и трећа и четврта фабрика и вредело је борити се".

Навео је да је било градова као што су Крупањ, Житорађа...које су "били закључали" где људи нису имали будућност а данас имају наду да ће бити боље.

"За то вреди живети и борити се и хвала вам на тој подршци, јер без те воље и ваше снаге ништа не би могли да урадимо", поручио је Вучић.

Вучић је говорио и о томе да је за време власти СНС-а отворено више фабрика него за 45 година, да ће бити фабрика и у Ваљеву, да је решен проблем Железаре уз помоћ кинеских пријатеља, да ће Французи преузети београдски аеродром како би радио још боље.

"Ми ћемо да бринемо о (аеродромима) Нишу и Лађевцима. Пре краја јуна следеће године биће оспособљени за цивилни саобраћај", рекао је Вучић и најавио да ће за неколико дана поводом обележавања завршетка Великог рата грађани имати прилике да виде најмоћније авионе и ловце на небу Србије, које смо добили и купили.

Све могуће када је добро стање у државној каси 

Најавио је улагање од милијарду евра у здравствени систем, те истакао да жели да деца и стари осете бригу државе, као и улагања у изграднују станова за припаднике снага безбедности, те нагласио да је све то могуће када имамо добро стање у државној каси.

Навео је и да ће се оно што ће се дешавати у региону убудуће у великој мери зависити од нас, али и приметио да многи воле да чују запаљиве и тешке речи, а да он воли да му говор буде досадан, али да људи знају да је Србија на путу ка сигурној луци.

Вучић је, међутим, нагласио да не постоји притисак или човек који може да изврши притисак на Србију да се одрекне виталних националних интереса.

"За оне који споља мисле да ће притиском моћи Србији да узму све, а другима да дају све, рекао сам – немојте ни да сањате. Да им буде јасно да се то никада неће догодити", рекао је Вучић.

Он је рекао да Београд хоће компримис, али да неће дозволити да се унижава Србија и српски народ.

Додао је и да је Србија на европском путу, да хоће да припада европском друштву у које верује, али и да сачува и гаји још боље пријатељске и најбоље односе са Кином и Русијом.

Рекао је да други могу да се свађају, али да Србија пријатељима неће забадати нож у леђа, већ жели најбоље односе.

Александар Вучић је на скуп дошао заједно са бившим председником странке Томиславом Николићем.

Николић је своје обраћање почео речима: "Нико и ништа није већи или важнији од Србије".

Управо због тога се, каже Николић, родила најпре посланичка група "Напред Србијо", а из ње и СНС, у тешко време када на Србију нису мислили ни власт ни опозиција.

"Да смо наставили да се играмо политике од Србије не би било ништа. Ја бих рекао, отели смо власт и предали је народу, грађанима Србије који више нису знали шта их чека и уздали се само у СНС", рекао је Николић.

Николић је рекао да ће СНС бити најјача не само у следећих десет година, како је рекао Александар Вучић, већ и дуже.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић је честитајући десет година напредњацима рекао да је тих десет година дало историјску потврду оправданости формирања странка и сарадње.

Дачић је рекао да је сигуран да Косово неће бити примљено у Интерпол, јер све већи број држава схвата да то није питање само Србије, већ територијалног интегритета Србије.

"Они дају милионе да уђу, али ми одустати од наших српских интереса нећемо одустати. Основна политика Србије осим уласка у ЕУ, је заштита националних интереса, очување српског народа и права на Косову и Метохији, као и опстанак Републике Српске", истакао је.

Поздраве напредњацима мађарског премијера Виктора Орбана пренео је председник мађарско-српске групе пријатељства Параламента Мађарске и члан највеће странке ФИДЕС Ласло Наги, који је рекао да се обично каже да су СНС и ФИДЕС сестринске странке, али да он сматра да је тај однос ближи и да је прикладније рећи да су две странке близнакиње.

Синоћ  су у Краљеву говорили и запослени у фабрици Леони Дејан Станимировић и здравствени радник Опште болнице у Краљеву Снежана Перић, који су поручили да је Србија постала боље место за живот, где млади виде будућност, као и да су свесни да су ове промене само почетак.

На почетку свечаности прочитани су телеграми с честиткама лидера Аустријске народне партије Себастијана Курца, који је изразио уверење да ће СНС наставити успешно да води Србију у правцу ЕУ, затим Европске народне партије (ЕПП), министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта...

Обратио се амбасадор Кине Ли Манчанг, који је на скупу говорио у својству специјалног изасланика Коминистичке партије Кине. Пожелео је напредњацима срећу у даљем раду, наводећи да су за десет година рада постигнути одлични резултати, да је странка постала најутицајнија политичка партија у региону, и да су и односи Кине и Србије у најбољој етапи развоја до сада.

Како је раније рекао Вучић, Краљево је симболично изабрано за обележавање јубилеја од оснивања странке, јер ће након 30 година у граду на Ибру, бити отворене две фабрике – немачки "Леони", који ће запослити око 5.000 радника и турска фирма "Тај груп", која ће запослити око 2.500.

"Они који нису поштено радили биће смењени"

Вучић је од напредњака затражио подршку за одржавање ванредне скупштине СНС-а идуће године, на којој би се бирало ново руководство.

Рекао је да ће они који нису поштено радили свој посао и који нису радили довољно бити смењени на следећој скупштини странке и уступити место новим људима који ће умети да бране интересе странке и Србије боље и јаче.

Вучић је рекао да тражи подршку и за додатно подмлађивање странке, како би људи који до сада нису били на функцијама добили прилику да покажу шта знају и да наставе у још јачем ритму.

"Видим да се многи функционери не радују томе... и зато тражим већи аплауз", рекао је Вучић и навео да су се неки у СНС-у уморили, да неки морају да буду и замењени и да неки нису одговорили изазову тешког времена.

Каже да је спреман да пружи целог себе и да сваки дан посвети будућности Србије, али да то тражи и од чланова СНС-а, да се боре за будућност, да не кукају, да љубе стопе својих потомака, а не предака, и да стварају нове вредности.

Албанци каменовали аутобусе у којима су били верници из Београда! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА