Најновије

ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРУ: САА и Курди туку џихадисте Исламске државе, у Идлибу и Ал Танфу за сада тихо! Шта се спрема?! (МАПА)

Сиријски рат је у седмој години и док се већи део земље налази под владином контролом, неколико подручја и даље остаје под окупацијом снага опозиције, Курда и Исламске државе.

Сиријска војска (Фото: Јутјуб)

У последња два месеца ситуација у Сирији остала је релативно иста, уз само неке мање промене у џеповима Исламске државе у провинцијама Ал-Сувејда и Деир ез Зор. Недостатак већих сукоба у Сирији долази у великој мери због споразума из Сочија између руске и турске владе.

Овај споразум је на крају замрзнуо предње линије фронта између Сиријске арапске армије (САА) и опозиционих снага у Алепу, Хами, Идлибу и Латакији.

Поврх свега, повратком владиних снага у областима Ал-Кунеитра, Дара, Каламун и Источна Гута прошлог лета завршено је неколико битака и мир је завладао овим подручјима први пут од почетка сукоба.

Међутим, овај “Pax Syriana” вероватно неће трајати много дуго, јер се ситуација унутар демилитаризоване зоне мења због одбијања џихадистичких група да напусте ову област.

Због погоршања ситуације, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је више пута упозорио на инвазију својих снага у северној Сирији.

Очекује се да ће турска војска и њихови побуњенички савезници наредних месеци покренути нову операцију против Јединица народне заштите (ЈПГ), с обзиром на то да Анкара жели да очисти сиријску границу од курдских елемената. 

Руски специјалци издоминирали у Египту. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Битка за Ал Сафу и даље траје несмањеном жестином. Сиријска војска још увек мучи муку са милитантима Исламске државе на крајње неприступачном терену.

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА