Најновије

ЈОВО БАКИЋ: Лажне вести уз ријалити – опасна ситуација! И ја сам био жртва...

Сви креирају лажне вести, нажалост, и грађани на интернету креирају лажне вести, што је најмање опасно, али је врло лоше и, неким случајевима, може да има опасне последице, изјавио је професор Филозофског факултета Јово Бакић.

Јово Бакић (Фото: Јутјуб)

Он упозорава да је, ипак, најопасније када то чини власт.

Најопасније је када власт креира лажне вести, а новинари служе као проводници тих вести, онда је потпуна катастрофа, додао је Бакић, говорећи у серијалу Прес екстра.

Када се капитал удружи са влашћу, што имамо тренутно у Србији, дакле једну олигархијску спрегу, онда је креирање лажних вести, уз комбиновање са ријалити програмима, високо опасна ситуација, указао је Бакић.

Према његовој оцени, у Србији се сада догађа да се један број добрих новинара „продаје“ било коме, за било коју цену, што је велики друштвени проблем.

Током деведестих је било незамисливо да се квалитетни новинари продају, објаснио је Бакић. Он је подсетио да је било лоших новинара коју су били послушници и прецизирао да су истовременио били и политички чиновници и новинари. Тачно су знали шта раде и то је био спој политичара и новинара, додао је Бакић, док професионални новинари тада нису пристајали да буду послушници политичара. Сада имате цењене новинаре који су пристали да буду послушници ауторитарне власти, што је показатељ катастрофалног стања у друштву. То значи да је друштво постало без вредности које га воде напред, предочио је Бакић.

Он сматра да је врло тешко борити се против лажних вести, јер је деманти увек слабији од лажне вести која прва долази.

Огроман број грађана је заведен лажном вешћу и џабе што је деманти уследио, њему се не верује. Посебно је лоше када имате поплаву лажних вести, када то више није једна лажна вест, већ имате море лажних вести, онда се поставља питање како грађанин да се снађе, констатовао је Бакић. Образовани грађани то чине проверавањем из више извора, оценио је Бакић, који се залаже за то да се грађани образују да сваку вест проверавају, мада је свестан да је то неоставрив идеал којем треба тежити.

Бакић наводи да је и сам био жртва лажних вести и подсећа на случај када су функционери Српске напредне странке 2012. године показивали џак са листићима „који су ‘жути лопови’, под наводницима, покрали“. Сад су они открили ту крађу, а ја нисам могао да разлучим да ли је реч о истини или не, јер је било због тога што је, нажалост, „међу жутима било и лопова“, рекао је Бакић.

Онда му је та вест деловала да може бити тачна, а може да буде и нетачна, јер зна, опет, ко говори о њима.

Онда сам био у великој недоумици и нисам знао шта да радим, да сам имао проверено обавештење да се ради о једној манипулацији, одмах бих изашао у јавност, али то тада нисам знао и на питање новинара шта мислим о томе, рекао сам да је све могуће, признао је Бакић. Дакле, ту видите колико је снажна лажна информација, јер неко ко би по природи ствари требало да буде боље обавештен од других и притом критичан дух, није знао шта да мисли у датом тренутку, закључио је Бакић.

Прочитајте ОВДЕ на шта то упозорава руски историчар.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јово Бакић - Србија је земља неправде и зато нам треба промена целог система! 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА