Најновије

СРБИЈА ДОБИЈА КИНЕСКИ "С-300": ФК-3 је конкретан одговор на формирање "војске Косова"!

Кина ће Србији у најкраћем могућем року и по најповољнијим условима испоручити моћни ракетни ПВО систем ФК-3, познат као 'кинески С-300', потврђено је у више дипломатских извора.

Кинески ПВО систем (Фото: Јутјуб)

Председник Кине Си Ђинпинг одобрио је завршетак овог посла и у току је уговарање последњих детаља међудржавног споразума. Идеја о куповини ФК-3 први пут је, иначе, поменута приликом недавне посете председника Србије Александра Вучића Пекингу.

Шиптари све убрзали

Уговарање набавке система ФК-3 убрзано је после одлуке САД и Запада да подрже нелегално формирање 'војске Косова' и агресивне планове шиптарских терориста.

- Председник Вучић је одлично разумео поруку коју му је Запад упутио аминовањем да се формира шиптарска 'војска' на Косову. И понашаће се у складу са тим... - пренео је саговорник из Председништва Србије и подсетио да је приликом последњег сусрета пре месец дана председник Си Ђинпинг поручио Вучићу да ће свим средствима, па и војним, помоћи нашој држави да сачува територијални интегритет и суверенитет:

- Кинески лидер био је вољан да понуди најповољније услове за набавку ФК-3 и сада се ушло у финалну фазу. Дао је налог својим сарадницима да испорука буде што пре завршена. Иначе, ФК-3 називају 'кинеским С-300' и важи за један од најмоћнијих ПВО система на свету. Способан је да са 12 ракета истовремено гађа чак шест циљева и домет му је 100 километара! Његовом набавком могли бисмо врло одлучно да 'одговоримо' на било какав шиптарски покушај да ударе на Србе на КиМ. Уз то, после авиона, тенкова, борбених возила, али и дронова (видите оквир), овај ракетни систем учинио би српску војску лидером у региону - објашњава извор.

Коментаришући ову информацију, војни аналитичар Владе Радуловић истиче да се већ неко време воде преговори са кинеском страном око набавке одређених борбених ефектива.

- Са Кинезима се воде и преговори око евентуалног учешћа на неким заједничким пројектима. Још увек је преурањено говорити о томе да ће поменути ПВО систем бити набављен и уведен у наше оружане снаге, али је чињеница да се у последње време велика пажња посвећује обнављању и модернизацији наше војске. У складу са тим, можемо очекивати да у наредном периоду дође и до набавке ПВО система, што би уједно била потврда наставка поменутог процеса оспособљавања и модернизације Војске Србије - наглашава Радуловић.

Одбрамбено јачи

Декан Факултета за безбедност "Едуконс" Мирослав Бјеговић каже да је ово још један доказ да Србија нема претензије на туђе територије, али је спремна да свим силама брани своје.

- Куповином ракетног система ФК-3, чија се испорука очекује до краја године, Србија јача своје одбрамбене капацитете и осигурава бољу заштиту ваздушног простора. Систем ФК-3 кинеске производње је по својим функционално-оперативним способностима јако сличан руском систему С-300, али много јефтинији, тако да ће се одлично уклопити у наш систем одбране. Овим чином Србија одбрамбено јача, постаје снажнији фактор стабилности на Балкану и одвраћа евентуалне агресоре од замисли угрожавања нашег простора - закључује Бјеговић.

Чињенице о ФК-3

* један од најмоћнијих ПВО система

* домет по даљини до 100 километара

* домет по висини од 50 м до 27 км

* наоружање: максимално 12 ракета

* намењен пресретању и уништавању крстарећих ракета, авиона, борбених хеликоптера…

Шаљу нам и дронове бомбардере

Приликом Вучићеве посете Кини разговарало се и у набавци најмодерније борбено-извиђачке беспилотне летелице типа 'винг лунг', какве нема нико у региону!

Ови офанзивни дронови могу бити наоружани ракетама ваздух-ваздух и ваздух-земља, као и класичним ненавођеним пројектилима и представљају последњу реч војне технике.

Србија најозбиљније разматра куповину два борбена система, од којих сваки има по три летелице, земаљску контролну станицу и 'удаљени видео-терминал'.

Милошевића су убили НАТО и САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА