Најновије

ТЕРАЈУ ПО СВОМ: Приштина почела припреме за формирање војске, из ЕУ поручују - Поштујте Устав!

Одбор косовског парламента за унутрашње послове, безбедност и надгледање безбедносних снага формирао је радну групу за израду пратећих законских аката потребних за спровођење Закона о трансформацији косовских снага безбедности (КСБ) у војску Косова, саопштено је из Одбора.

Војска тзв. републике Косово (Фото: Јутјуб)

У оквиру јавне расправе која ће бити вођена до краја ове године, планирано је да се одрже "трибине у Грачаници и Призрену", на којима ће, према плану, учествовати представници мањинских заједница, укључујући и Србе.

Посланик Српске листе у косовској скупштини и члан Одбора Зоран Мојсиловић рекао је на седници да Српска листа неће учествовати у јавној расправи и да њени представници неће присуствовати трибини у Грачаници.

Он је раније рекао да је наведена одлука да се кроз измене закона, уместо кроз измене Устава, изврши трансформација КСБ супротна интересима Срба и Резолуцији УН 1244.

Међутим, како наводи приштински "Зери", трансформација КСБ у војску може да буде спроведена само у складу са косовским уставом, имајући у виду и забринутост свих мањинских заједница, рекли су представници Канцеларије ЕУ у Приштини за овај лист.

- Европска унија тражи да се трансформација КСБ изврши у складу са Уставом Косова и узимајући у обзир интересе и забринутости свих заједница у земљи, а не на начин како је то учињено приликом првог читања у парламенту, без сагласности Српске листе - навели су из мисије ЕУ у Приштини.

"Зери" пише да су из Канцеларије ЕУ рекли да подржавају свеобухвати процес који доводи до усвајања закона о трансформацији КБС.

Према званичним подацима, КСБ имају 5.000 активних припадника и 3.000 у резервном саставу, а у том саставу је и стотињак припадника српске заједнице, од којих двојица са чином мајора.

Планом трансформације, предвиђено је да се број активних припадника повећа за сто одсто, а први конкурс за попуњавање новоотворених радних места у ресорном министарству одбране и структурама ове службе биће расписан почетком наредне године.

Косовски парламент је прошле недеље усвојио три закона о трансформацији КСБ у војску с циљем да заобиђу уставне проме за које морају да се питају и представници српске заједнице.

Приштински медији пишу данас да усвајање три нацрта закона у начелу у косовској скупштини не дефинишу Косовске снаге безбедности (КСБ) као војну силу, наводећи да функција и уставни мандат КСБ-а остају непромењени.

Судећи по ономе што је речено у пакету нацрта три закона, који регулишу положај и улогу КСБ-а у косовском друштву, бивши председавајући Уставног суда Енвер Хасани је навео неколико карактеристика КСБ-а, као уставне институције, пренео је РТС.

Према његовим речима, правна инфраструктура за постепену трансформацију КСБ-а у војску у целини, личи на јапански случај, како по облику тако и садржају. Устав Јапана, наводи се, забрањује формирање војске, иако имају одбрамбене снаге, које изгледају као стандардна војска.

Јапански премијер Шинзо Абе предложио је 2013 године промену имена, чиме би, у суштини, постојеће снаге биле признате као војска. Разлог за иницијативу о промени имена Јапанци су навели, "агресивне кораке" Кине у вези са спорним острвима у Источном кинеском мору.

У централним институцијама у Приштини, као разлог за трансформацију КСБ-а у војску, наводе заокруживање државности и интегритета на целој територији Косова.

Иначе, КСБ настале су трансформацијом из Косовског заштитиног корпуса (КЗК) 2009. године, а та формација званичном демилитаризацијом Ослободилачке војске Косова (ОВК). Припадници ОВК постали су чланови КЗК-а. Косовским уставом КСБ су задужене за интервенцију приликом природних непогода.

Почетак трансформације КСБ-а у војску покренут у влади и настављен у скупштини, заобилази косовски Устав, по којем је за промену манадата постојеће формације потребна сагласност и српских представника у косовском парламенту.

Канцеларије ЕУ у Приштини позвала је на одговорајући процес усвајања законодавства о трансформацији КСБ-а, у складу с уставом Косова и узимајући у обзир интересе и бриге свих заједница на Косову, као и све релевантне заинтересоване стране.

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је да ће изградња пуног капацитета косовских оружаних снага трајати око десет година и да ће бити подељена у три фазе. Харадинај тврди да ће институције у Приштини у потпуности поштовати мандат мисије Кфора, док ће КСБ остати партнер међународним војним снагама.

На Косову, додаје Харадинај, неће бити безбедносног вакуума, а трансформација КСБ створиће 2.500 нових радних места.

Прочитајте ОВДЕ како је то министар Црне Горе забио прст у око Србији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Косова — увод у прекрајање граница?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА