Најновије

ТРАМП ПРЕТИ: Јачамо нуклеарни арсенал док се Русија и Кина не уразуме (ВИДЕО)

Амерички председник Доналд Трамп запретио је Русији и Кини да Вашингтон намерава да изгради и развије свој нуклеарни арсенал све док "људи не дођу до свог разума".

Трамп (Фото: Јутјуб)

Трамп је рекао да су његове речи усмерене према Москви и Пекингу, и да је спреман да једнострано напусти Споразум о нуклеарним снагама средњег домета. Председник САД-а инсистира и да Кина треба да буде део било каквог новог споразума о контроли нуклеарног наоружања.

"Русија се није придржавала споразума, нити формално, нити духом", рекао је Трамп новинарима испред Беле куће, пред одлазак у Тексас ради кампање.

"Док људи не дођу до свог разума, ми ћемо га изградити и развити", рекао је Трамп, алудирајући на амерички нуклеарни арсенал.

"Када то урадимо, бићемо паметни и зауставићемо се. Не само да ћемо се зауставити, већ ћемо и смањити, што бих волео да урадимо", рекао је Трамп.

На питање да ли би ово требало узети као претњу, Трамп је одговорио "да".

"То је претња за све оне који то желе, укључујући Кину и Русију", нагласио је Трамп.

"САД имају више далеко новца од било кога другог", додао је Трамп, указујући да трка у наоружању неће доћи као терет.

"Не можете играти ту игру са мном", рекао је он.

Споразум, који је ступио на снагу у јуну 1988. године, био је велико постигнуће током Хладног рата и помогао да се смање нуклеарни страхови у Европи. Ако би Трамп напустио споразум, то би оставило Споразум о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) као последњу препреку неконтролисаној нуклеарној пролиферацији. Споразум ће истећи 2021. године, а Вашингтон још није одлучио да ли ће га обновити, рекао је Трампов савјетник за националну безбедност Џон Болтон током посете Москви.

Током година, Москва и Вашингтон су више пута оптуживали да крше договор. Док САД тврде да је Русија развила ракете које забрањује споразум, Москва је истакла да се амерички противракетни системи распоређени у источној Европи могу заправо користити за лансирање крстарећих ракета средњег домета. Ти системи су распоређени након што је Вашингтон једнострано напустио Споразум о балистичким ракетама (АБМ) 2002. године.

Тринаест земаља НАТО ради на противподморничким дроновима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА