Најновије

"Злочин у Јасеновцу је најбруталнији у историји": Гидеон Грајф представио монографију о усташким злочинима

Монографија "Јасеновац – Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности" Гидеона Грајфа, главног истраживача израелског Института за Холокауст "Шем олам" и једног од наважнијих истраживача Холокауста на свету представљена је на Београдском сајму књига. "Неоспорно је да су злочини почињени у Јасеновцу међу најбруталнијим у историји света" - каже аутор монографије.

Гидеон Грајф (Фото: Јутјуб)

Монографија коју су објавили Институт за Холокауст "Шем олам", америчка Фондација за пројекте едукације о Холокаусту и Академски колеџ Оно у Израелу, штампана је у Израелу на хебрејском, српском и енглеском, а примерци на српском су у Београд стигли непосредно пред почетак сајамске приредбе.

Реч је о монографији коју њен аутор Грајф, светски познати борац против ревизије историје, описује као упоредну анализу злочина у два, како каже, најстрашнија концентрациона логора, Аушвицу и Јасеновцу. 

- Нацисти и усташе су брутално истребљивали људе на тим местима заборављајући на било какав морални кодекс. У њима није било ни трунке обичне људске саосећајности. У Јасеновцу су погажена сва ограничења нељудскости и зато се и данас морамо борити против идеологија које су довеле до тако страшних злочина - рекао је Грајф. 

Напоменуо је да је књигу посветио Мену Хамшелаху, великом стручњаку о догађањима за време Другог светског рата у Југославији. 

- Хамшелах је написао књигу о Холокаусту у Југославији и то је најбоље и најпрецизније штиво те врсте све до данас. У његовој књизи се наводи да је Јасеновац био логор уништења сличан онима које су нацисти изградили у Пољској. Неоспорно је да су злочини почињени у Јасеновцу међу најбруталнијим у историји света. Упркос свим полемикама око броја страдалих у Јасеновцу, одговорно тврдим да је око 700.000 људи на бруталан начин изгубило живот у том логору. Ако узмемо у обзир и све несрећне људе који су изгубили живот на путу до Јасеновца, тај број би могао да буде и већи - рекао је Грајф. 

Он је, пред препуном сајамском салом “Иво Андрић” упоредио страдање Јевреја и Срба.

- И једни и други убијани су у нацистичким и усташким фабрикама смрти. Јасеновац није био радни логор, већ логор смрти - казао је Грајф, који је више од четири деценије истраживао феномен смртоносних фабрика у Другом светском рату.

- Сада смо суочени са снажним настојањима да се број њихових жртава смањи и релативизује њихово ужасно страдање, које је годинама игнорисано и скривано од света, посебно Јасеновац, најмрачније место Другог светског рата - нагласио је Грајф. - Зато је веома важно да се овај део историје поново осветли. Жртвама дугујемо право и правду на незаборав…

У публици и међу говорницима су били преживели и потомци јасеновачких логораша, представници дипломатског кора, српски и јеврејски историчари и представници српског Министарства иностраних послова, под чијим је покровитељством и одржан овај важан скуп.

 

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА