Најновије

ЗБОГ ТРАМПА И АРАПА ПОСКУПЉУЈЕ ГОРИВО: Бензин иде на 165, а дизел на 180?!

Цене горива у Србији могле би поново да скоче због сукоба САД и Саудијске Арабије око убиства новинара Џамала Кашогија, упозоравају нафташи. У случају да рат између Доналда Трампа и Арапа кулминира (погледајте оквир), барел нафте поскупеће са 80 на 100 долара, што би аутоматски довело до скока цене горива и у Србији за пет до шест одсто.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

То значи да би дизел уместо садашњих 171 коштао 180 динара, док би бензин са 157 поскупео на 165 динара.

Директан утицај 

Небојша Атанацковић из компаније "Нафта а.д"  каже да буквално сваки раст цене сирове нафте у свету мора да доведе до поскупљења и код нас.

- Ми смо земља која је осетљива на сваки скок цена нафте у свету. Зато сви сада чекамо да видимо какав ће бити епилог сукоба САД и Саудијске Арабије око убиства новинара Кашогија. Уколико та криза кулминира, барел нафте ће са 80 поскупети на 100 долара, а то ће одмах подићи цене и код нас. Наравно, на сву срећу, не може се очекивати да у малопродаји код нас поскупљење буде баш тих 25 одсто. Али, нови скок цена горива за око пет до шест одсто у том случају је неминован - наводи Атанацковић.

Срђан Кнежевић, власник компаније "Кнез петрол", каже да власници пумпи, ако дође до новог скока цене нафте, свакако неће спуштати своје марже, због чега је додатно поскупљење горива у Србији извесно. 

- Све нафтне компаније у Србији су своју зараду, односно маржу, максимално снизиле претходних месеци. Садашња маржа нам је на минимуму одрживости и ми је више не смемо спуштати, јер од ње морамо да платимо и раднике и струју за пумпу и прикључење на пут и да нам макар неки минимални профит остане. То значи да ће уколико се продуби криза између САД и Саудијске Арабије, и дође до скока цене барела сирове нафте на светској берзи, аутоматски скочити и цене бензина и дизела на пумпама у нашој земљи. Свесни смо да је цена горива у Србији већ драстично скочила од почетка године, али другог решења нема - објаснио је Кнежевић.

Црне прогнозе

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да су приче о новом поскупљену горива за сада само прогнозе које не морају да се остваре.

- Сваки велики потрес на тржишту нафте, а то сукоб САД и Саудијске Арабије свакако јесте, пореметиће понуду и потражњу на тржишту, а самим тим и утицати на скок цене. Остаје нам да се надамо да до кулминације тог сукоба неће доћи, јер је све и даље на нивоу нагађања и шпекулација - наводи Мићовић.

Игра живаца Амера и Арапа

Председник САД Доналд Трамп запретио је свом најважнијем арапском савезнику "тешком казном" ако се докаже да је саудијски режим убио новинара Џамала Кашогија. Саудијска Арабија би на то узвратила одбијањем да на тржиште пусти додатне бареле нафте, што је била Трампова идеја како би се надоместила несташица која ће настати када санкције Ирану следећег месеца ступе на снагу. То би аутоматски довело до наглог скока цене барела нафте за чак 25 одсто.

Кнежевић: Умало несташица

Срђан Кнежевић је за Информер открио да је претходна недеља за нафташе у Србији била најгора у последњих десет година и да умало није дошло до несташице на пумпама.

- Због ниског нивоа Дунава у потпуности смо онемогућени да нафта долази танкерима што је иначе пракса, већ морамо да је транспортујемо камионима и возовима. То је много скупља опција за нас а и значајно мању количину нафте тако можете да транспортујете. Због тога смо били на ивици да дође до несташице нафте, јер смо потрошили готово све резерве. Захваљујући великом ангажману НИС-а некако смо ипак успели да избегнемо несташицу и купци нису ни осетили ову кризу - открио је Кнежевић.

Кина улази у Сирију и претвара је у стратешку територију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли Вас поткрадају на бензинској пумпи?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА