Најновије

ЧИЈИ ЈЕ БАЈЕРОВ СТАВ: Шта стоји иза шок изјаве посланика Бундестага?

Чији је заправо став немачког посланика Петера Бајера изнет пре два дана у Београду и да ли из њега стоји званична немачка политика.

Меркел и Вучић (Фото: сајт председника Србије)

Ово питање отворено је у српској јавности одмах након изјаве која је дошла као хладан туш, будући да је Бајер недвосмилено рекао да "Србија треба да призна де јуре суверену државу Републику Косово, јер у супротном неће ући у Европску унију". Осим тога, она је још једном истакао да је идеја разграничења неприхватљива.

За званичнике Србије реч је о изјави једног посланика.

- Он не представља званичну политику Немачке. Има своје мишљење, може да га каже, ми се са тим мишљењем не слажемо. Њему сам јуче представила став владе Србије да када се преговара о компромису није добро имати "црвене линије". Његов став не вреди ништа више од става неког другог посланика. Став Немачке није новост, наше је да са њима разговарамо, и тај њихов став променимо - рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

С друге стране, бивши амбасадор Србије у Берлину Иво Висковић за "Слободну европу" наводи да Бајер припада ригиднијој струји у странци ЦДУ Ангеле Меркел, чији су ставови по питању Србије и Косова доста тврди.

Он наводи да разјаснити да ли је изјава лични став немачког посланика, став његове партијске групе (Меркелове Хришћанско демократске партије ЦДУ са коалиционим партнером Социјалдемократском партијом) или званични став Немачке.

- Из властитог искуства могу рећи да у свим странкама, изузев левице, постоје барем две, грубо речено, струје у погледу односа Србије и Косова. Једна, која је доста ригидна по наше интересе и наша очекивања, и друга, која ипак има нешто више разумевања. Имао сам прилике да са Бајером лично разговарам и он припада оној тврђој струји унутар ЦДУ-а - каже Висковић.

У том погледу га, додаје, његов став није изненадио, ако је лични.

- Али он у овом тренутку обавља једну значајну функцију у Министарству спољних послова. Он је координатор за трансатлантске односе, а истовремено је и известилац ЦДУ-СД посланичке групе за питања овог дела Балкана коме припада и Србија и није неко ко нема тежину и у партијском и укупном спољнополитичком животу Немачке у односу према Србији. Тако да се његова изјава не сме узети неозбиљно - каже Висковић.

Зато је, додаје, важно сазнати да ли је он пренео званични став, јер то одступа од досадашњег званичног става Немачке, признати фактичко стање, али без формалног признања Косова.

Висковић наводи и да би, у случају да је реч о промени званичног става Немачке, то би било велико изненађење, непријатно за Србију.

- Ако би то била промена немачког става и захтевала би озбиљну анализу евентуалне реинтерпретације нашег односа са Немачком по том питању - каже Висковић.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Милена Ивановић о нападима јавности на њу.

Извор:  РСЕ/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Миодраг Кулић: Немачке службе и албански естаблишмент у Немачкој су испланирали сецесију Косова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА