Најновије

ГУСТО СИТО ЗА ШЕНГЕН:  Шта чека грађане Србије?

Путницима из земаља Западног Балкана и још 60 држава за улаз у Шенген зону од првог дана 2021. године биће потребна посебна улазница која кошта седам евра. Реч је о новини која подразумева да ће на сајту Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС), свако ко хоће да путује у ЕУ, морати да аплицира за дозволу испуњавањем онлајн обрасца.

Пасош (Фото: Pixabay. com)

Кад је добије, три године ће моћи да улази у шенгенски простор.  

Пријава на сајту etiaseurope. eu је, како наводе, једноставна, јефтина и брза, јер не би требало да траје дуже од 10 минута, а одобрење ће у већини случајева стизати за неколико минута.

Подаци који се траже су пуно име, датум и место рођења, адреса, информације о родитељима, о пасошу и другим држављанствима. У другом делу, онај ко аплицира наводи где у ЕУ иде, здравствено стање према сопственој оцени и даје одговоре на питања да ли употребљава дрогу, да ли се бавио тероризмом, трговином људима, путовао у подручја сукоба и има ли криминалну историју.

Треба да испише и у коју земљу ЕУ је путовао, где је све радио, док отисци прстију и други биометријски подаци неће бити тражени. Накнада се плаћа електронски кредитним или дебитним картицама у еврима.

Онлајн апликација, према речима Владимира Петронијевића, извршног директора Групе 484 која се бави миграцијама, није повратак на визе, али јесте додатна контрола безвизног режима.

- Путници којима буде одобрено путовање улазе у електронски систем и могу више пута да иду у ЕУ у раније прописаном временском оквиру - каже Петронијевић.

Наум ЕУ је, каже, да елиминише безбедносне претње.

- Они хоће провереног путника, а због електронске пријаве биће то и контрола прописаног годишњег боравка од два пута по 90 дана који сада мора да се сабира на основу граничних печата, па може да се поткраде грешка - тумачи наш саговорник.

ЕТИАС је сличан америчком систему ЕСТА и канадском ЕТА. Повезује базе података, Интерпол и Еуропол, а провераваће да пасош није краден, да путник нема неуспели улаз у ЕУ и престанак рада у чланици Шенгена.

Ако захтев буде одбијен, рок за жалбу је 96 сати, а земља има месец дана за одлуку. У ЕУ упозоравају да лажни подаци могу бити разлог за одбијање.

У истом кошу са САД и Аустралијом

Није у питању увођење виза, појашњава министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додаје да је у ствари реч о најави путника да улази у простор ЕУ. Она истиче да ће као и грађани Србије аплицирати и становници САД, Канаде Аустралије, Новог Зеланда, Јапана и низ других држава.

Прочитајте ОВДЕ зашто поскупљује гориво у Србији.

Извор: vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Укидање радних виза за грађане без ЕУ папира 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА