Најновије

Како су древни Винчанци стигли од Србије до Индије, а Словени нису могли доћи од Карпата до Јадрана?

Пре око 4500 година стара Европа нестајала је у крви, пламену и геноциду. Преци данашњих западњака (Протокелти) 12 пута су смањили мушку популацију тадашње Европе - Протословене. Било је то истребљење незапамћених размера. Од бриљантне Винчанске цивилизације, њених градова и рудника остале су само рушевине. Како се то десило? Генетичари верују да људи тог времена нису имали мутацију која им је омогућавала варење млечних производа, па су млечне производе јела само деца. Преци данашњих западњака први су добили ту мутацију и почели се хранити млеком и сиром. Они су у Европу пристизали хиљадама година. Протословени (древни Винчанци) су их дочекивали раширених руку. Али два догађаја ће све изменити.

Горан Шарић (Фото: Јутјуб)

Пише: Горан Шарић, историчар и католички теолог

Дунавска цивилизација или стара Европа (Лепенски Вир, Старчево, Данило-Хварска култура, Винча, Бутмирска култура, Костолачка култура) почела је са обрадом метала још пре више од 6 000 година пре нове ере. Пре 5500 година Дунавска цивилизација прва на свету серијску производи метал. Са Какваза су допремали руду која се назива антимонска бронза. Од ње су израђивали прве бронзане премете. На Моховој скали тврдоће бронзе је 4 и врло је близу жељезу, стога је погодна за израду не само оруђа него и оружија. Винчанци нису израђивали оружје, али преци данашњих западњака, који су живели међу њима, јесу. Преотели су им бронзу и ливачке радионице. Управо им је могућност да једу млечне производе дала снагу и предност пред Винчанцима у периоду када ради природних катастрофа поља нису родила.

Дошло је до великог сукоба, можда и првог правог рата у историји човечанства. Између Винчанаца и предака данашњих западњака. Дио Винчанаца је до краја одбијао узети оружије у руке. У смрт су ишли мирно и достојанствено. Ми смо потомци оних који су одлучили да се бране. Ово је прича о њима.

Преци данашњих западњака били су немилосрдни. Стару Европу су освајали на исти начин као што ће касније освајати Канаре, Северну и Јужну Америку, Индију, Африку, Аустралију... иза њих остајала је пустош. Винчанци, ти Индијанци Европе своје су уточиште налазили на удаљеним острвима – Сардинији, Британским острвима, Крети, у врховима планинских масива, Динари, Високим Татрама, Карпатима... Један део Винчанаца (Протословена) отишао је према јужној Русији. У наредних хиљаду година стићи ће све до Индије. У Индији су створили кастински систем, из њихових светих списа - веда, настала је хиндуистичка религија, а из њиховог језика, санскрита индијски језици.

Поставља се питање: како су ти Протословени или древни Винчанци могли стићи све до Индије, а Словени нису могли од Карпата до Јадрана?

1. Не ради се о истом раздобљу. Винчанци, односно Протословени путују у периоду Бронзаног доба и пространства руских степа којима пролазе су слабо насељења. На њиховом путу не налазе се моћне државе, сусрећу само слабије развијена племена. У време наводне сеобе Словена у 7. веку између Карпата и Јадрана живе ратоборни Хуни и Авари који сигурно не би мирно гледали прошетавање неколико милиона мушкараца, жена, деце и стараца.

2. Древни Винчанци (Протословени) били су технолошки супериорни сваком народу и племену на које су путем наишли јер су имали оружије, мачеве, штитове, секире и кола израђене од бронзе. Зато су успели покорити староседиоце Индије - Дравиде. У 7. веку је било обрнуто, Словени су наводно неписмени примитивци, који су културно и технолошки најназаднији у Европи. Како су онда ти примитивни Словени покорили технолошки напредније становнике Балкана и то након што је цар Јустинијан (чије је царство било једно од већих и моћнијих у историји Рима) подигао нова утврђења, између осталог појачао је и град Виминацијум, најјачу римску тврђаву на Дунаву?

3. Потомци Винчанаца (Протословени) у Индију проваљују око 1600 година пре нове ере. То коинцидира са тзв. Минојском ерупцијом Тхере која је једна од највећих ерупција у историји. Ерупција је изазвала климатску катастрофу, усеви нису рађали све до Кине, многе тадашње цивилизације су уништене или на кољенима. Такви катастрофични догађаји увек покрећу сеобе. У 7. веку тога није било.

4. Древни Винчанци (Протословени) су од Дунава до Индије мигрирали постепено, кроз више од хиљаду година. Наводна сеоба Словена у 7. веку није трајала ни педесет година.

5. Ни у време Бронзаног доба, ни у 7. веку, а ни данас не селе се читави народи, него мушкарци, ратници, коњаници и ловци. У време сеоба древних Винчанаца (Протословена) на сеобе су се отиснули углавном мушкарци. Жена и деце је међу њима било врло мало. Номадска племена која живе на коњима могу преваљивати веће удаљености. Када катастрофични догађаји - вулканске ерупције, земљотреси, глад, болести уздрмају цивилизацију, тада то користе номади, коњаничка и ратничка племена који проваљују у десетковане градове.То нису пресељења целих народа, него ратника који своју власт наметну затеченом становништву у земљи коју освоје и с временом се са њима помешају. Тако је било и у Индији. Тзв. Аријци или Протословени (потомци древних Винчанаца) били су тек ратничка мањина, мушкарци који су староседилачким Дравидима наметнули своју власт, али их је било мање од 10 посто од укупног броја становника Индије.

6. Саме по себи сеобе нису спорне. Досељавања је увек било. И на Балкан и са Балкана. Како је Балкан јужније, логично је да су још од краја леденог доба северна Европа и Русија насељаване са Балкана, а не Балкан из ледених подручја. Под притиском Римског царства становници Балкана селили су се северније према Румунији, касније и Украјини. До душе, у самом 7. веку нема неких трагова словенског досељавања на Балкан, али у 9. веку их је било. Поготово су велике сеобе биле у 4. веку у времену сукоба око царског престоља између Константина и Лицинија. Оба су претендента за цара северно од Дунава регрутирали хиљаде Словена у своју војску. Велики дио њих остао је живети на Балкану. И опет, ради се о мушкарцима. Најважније је уочити да је Словена на Балкану било и пре и послије 7. века. Идеја да су антички становници Балкана након 7. века нетрагом нестали је сулуда.

7. Пресељења целих народа, жена и деце су врло ретка. Она се могу десити у два случаја: ако нека држава жели колонизирати своје крајеве који су пусти или кад се један народ сели у земљу истог или сродног народа. Први случај је пример из Хрватске кад је Хабсбуршка Монархија колонизирала планинско подручје између Ријеке и Карловца - Горски Котар. Други случај је пресељење Срба под Арсенијем Чарнојевићем који су се средином 17. века доселили међу своје сународњаке у Хабсбуршкој Монархији. На те су сеобе везане и оне педесетак година касније, кад између 50 и 100 000 Срба одлази међу своје сроднике Русе, у данашњу Украјину.

Весна Пешић каже да се светови деле и селе, али се увијек враћају свом огњишту као есенцији свог опстанка. И као што се у Косовском циклусу осећа ехо давних битака наших предака у Индији, тако је у свести свих Словена, па и индијских Аријаца, Балкан митска прадомовина, њихова колевка.

Шта Кустурица каже о полиричкој ситуацију у РС и БиХ сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са Гораном Шарићем.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА