Најновије

ВУЧИЋ СУТРА СА ЕРДОГАНОМ У ИСТАНБУЛУ: На отварању новог, трећег по реду истанбулског аеродрома!

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра, на позив председника Турске Реџепа Таипа Ердогана, свечаном отварању новог истанбулског аеродрома, трећег у том вишемилионском граду, а убудуће и највећег на свету То ће, иначе, бити пети овогодишњи сусрет двојице председника и потврда да се и професионални и лични односи Вучића и Ердогана оснивају на међусобном поштовању и поверењу. 

Вучић и Ердоган (Фото: Јутјуб)

Истанбул је одавно мегалополис, а са својих око 15 милиона становника је највећи европски и седми највећи град у свету. Нови истанбулски аеродром (Истанбул Јени Хавалимани) је, поред "Ататурка" и "Сабихе Гокчен", трећи аеродром у том граду, а у пуном капацитету радиће од краја године.

Изграђен је на европској страни Истанбула, на 35 километара северно од града, у округу Арнавуткој и, када буде потпуно завршен биће највећи аеродром у свету. Радови су почели у јуну 2014. године и завршена је прва од четири фазе изградње. Предвиђено је да аеродром након прве фазе може да прими 90 милиона путника. 

Очекује се да ће нови аеродром пре 2030. моћи да користити 150 милиона путника годишње, када буде завршена последња фаза изградње, а могуће га је надоградити за пријем до 200 милиона путника годишње.

Поређења ради, најпрометнији аеродром на свету Хартсфелд-Џексон у Атланти је у 2017. имао 105 милиона путника. Такође, шест аеродрома у Лондону опслужује више од 150 милиона путника годишње.  Изградња аеродрома је, како је раније објављено, вредна око 10,5 милијарди евра.

Аеродром ће се простирати на површини од 7.659 хектара што је око 76 квадратних километара и имаће шест узлетних и слетних писти и три пута ће бити већи од франкфуртског аеродрома. Нови истанбулски аеродром ће имати и највећи светски трговински комплекс без царине.

Продајни комплекс са 53.000 квадратних метара се састоји од шест делова, укључујући продавнице луксузних брендова.  Нови аеродром је изграђен на раскрсници путева до Арнавуткој, Гоктурк и Каталка, северно од центра Истанбула и између градова црноморског приморја Јеникој, Тајакадин и Акпинар. Повезаће и неколико линија метроа у Истанбулу: један од станица Гаиретепе на новој линији М11, други из Халкалија на железничкој линији Мармараи.

Погледајте ОВДЕ шта је Путин поручио из Истанбула. 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић и Ердоган током обиласка Калемегдана

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА