Најновије

50 МИНУТА О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ: Путин поручио да Београд може да рачуна на Москву

Председник Русије Владимир Путин је на јучерашњем састанку са председником Србије Александром Вучићем послао поруку да Београд може да рачуна на подршку Москве око решавања питања Косова, сазнаје „Блиц“.

Вучић и Путин (Фото: predsednik.rs)

Сусрет Вучића и Путина у Москви у светлу је актуелних тензија на западном Балкану, али и провокација које су протеклог периода долазиле са албанске стране. Према сазнањима  двојица председника су разговарала о Косову 50 минута. После тога су заједно ручали око сат времена.

- Време које су посветили тој теми говори и да је то био један од најзначајнијих сегмената разговора. Путин је у току сусрета рекао да Србија може да рачуна на подршку у вези с Косовом - каже извор.

Говорећи како је протекао састанак, Вучић је открио да је руског председника упознао до најситнијих детаља са комплетном ситуацијом на Косову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује.

- Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији - казао је Вучић.

Упитан да ли је Путина упознао са “планом о разграничењу”, рекао је да нема шта да прича о плану који су одбациле и земље ЕУ и Албанци и Срби.

- Мислио сам да је то рационално решење, али нико други није мислио. Причао сам о ситуацији, о страховима које имам уколико би се провокације наставиле и уколико би постојали било какви напади на живот и имовину нашег народа на КиМ. Од два сата разговора, најмање 45-50 минута смо разговарали о КиМ - казао је Вучић.

Председник Србије је казао и да је било речи о комплетној ситуацији у региону, те да не постоји важна регионална тема које се нису дотакли.

- Не само дотакли, већ детаљно анализирали. У складу са тим, очекујем да посета председника Путина донесе много конкретних економских резултата, да одмах доведе до убрзаног раста наше трговинске размене - истакао је Вучић.

Од Русије, како је рекао, очекује једнако снажну и још снажнију подршку у међународним форумима, подршку територијалном интегритету Србије, као и подршку за “независно, слободно и самостално” одлучивање, због кога је Србија цењена и поштована.

- Ситуација на Западном Балкану веома је сложена и Србија се као држава суочава са бројним провокацијама свакодневно. Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања КиМ - истакао је он.

Председник Србије је нагласио да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност и изразио уверење да је Србија данас једина земља на западном Балкану са таквим опредељењем.

- Што се тиче наших економских веза, ја сам задовољан и мислим да можемо и убудуће да јачамо наше економске односе - рекао је он.

Руски председник Владимир Путин је пре састанка иза затворених врата најавио и да морају да разговарају о ситуацији на Балкану.

- Уверен сам да је неопходно да разговарамо и о ситуацији у региону - додао је Путин.

Констатовао је и да расте ниво робне размене између две земље, као и ниво руских инвестиција у привреду Србије, и изразио задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.

- А сећам се ваше последње посете 8. и 9. маја. Недавно смо обележили и 180. годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. При том је тај раст непрекидан - прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године преко 13 одсто. Бележи се и раст руских улагања у српску привреду, која су достигла четири милијарде долара - нагласио је Путин.

Вучић је, уочи састанка иза затворених врата, Путину на руском језику захвалио на “свему што чини за Србију” и поклонио му књигу “Моја предивна Србија”.

Вучић Путину на руском: Хвала за све што чините за Србију

Путин засигурно долази у Србију, најавио је јуче председник Србије Александар Вучић.

- Датум његовог доласка биће познат за две до три недеље. Путин је тражио од сарадника да му одреде датум посете Србији. Када тражи да му одреде датум, онда то значи да ће засигурно посетити Србију. Да је рекао само “долазим”, то не би значило и да ће посета бити реализована - рекао је Вучић.

Вечерње новости пишу да је већ одређен датум Путиновог доласка у Србију, а више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА