Најновије

ПУТИНА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ?! Руси у недељу излазе на локалне изборе! Какву заправо тајну крију предизборни плакати?

Гласачи у Москви у недељу излазе на локалне изборе, али када буду погледали у листиће на њима неће видети представнике владајуће странке Јединствена Русија, на чијем је челу председник Владимир Путин.

Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

Уместо тога, видеће чланове Јединствене Русије представљане као "назависне кандидате" у очигледном покушају да се дистанцирају од Путинове све непопуларније странке.

Ово је први пут од свог формирања 2001. године да Јединствена Русија нема представнике на изборима за градску Думу.

Некада свеприсутни страначки лого, медвед, био је упадљиво одсутан на билбордима током предизборне кампање.

И опозиционим активистима је то било сумњиво, па су преко плаката "независних кандидата" лепили натписе "Опрез! Кандидат Јединствене Русије".

- Као да се црни знак спусти на кандидата који јавно призна да је члан владајуће партије - рекао је за "Политико" политички аналитичар Константин Газе.

Подршка Једнинственој Русији опала је због непопуларног продужења старосне границе за пензионисање и низа оптужби за корупцију. То доводи у опасност доминацију странке у парламенту и отежава Путинове планове да остане на месту председника након 2024. године када му, технички, истиче мандат.

Анкете објављене у априлу показале су да ће представнике владајуће странке подржати 22 посто бирача, док ће за независне кандидате гласати 37 посто њих.

Трик са "независношћу" извео је и сам Путин прошле године када се удаљио од Јединствене Русије током председничке кампање. Међутим, ове године су и његови властити рејтинзи пали рекордно ниско због растућег сиромаштва.

Андреј Метелски, лидер Путинове странке у Москви, негирао је да појава поплава "независних кандидата" служи да завара гласаче, већ да је она одраз "политичке храбрости".

- Не кријемо се испод страначког транспарента. Не бојимо се одговорности - тврди он.

Поред локалних избора, у недељу се одржава и избор лидера 16 руских региона. У потезу без преседана, шест гувернера из Јединствене Русије кандитује се за реизбор као "независни".

Смањивање рејтинга Јединствене Русије значи да ће Путин морати да преиспита улогу своје странке док смишља начине да остане на власти.

Према руском уставу, председницима је забрањено да служе дуже од два узастопна мандата. Устав се може преправити само ако владајућа странка има двотрећинску већину у парламенту.

Иако Јединствена Русија тренутно има такву већину, њена ослабљена подршка значи да ће промене у Путиновом пажљиво грађеном политичком систему бити неминовне.

Власт је покушала да осујети локалне изборе тако што је већини опозиционих кандидата забранила да се кандидује, због чега је опозиција морала да осмисли сопствену тактику.

Истакнути лидер опозиције Алексеј Наваљни позвао је грађане да привремено забораве на своја идеолошка опредељења и да учествују у ономе што је означио као "паметно гласање".

Тим овог опозиционог лидера изабрао је кандидате са најбољим шансама за победу, али то није све. Уочи избора ће бирачима који су се пријавили на веб сајту посвећеном "паметном гласању" бити послата имена представника за које би требало да гласају.

Прочитајте ОВДЕ  каква је то запрепашћујућа порука из Пентагона стигла за Путина.

Извор: Ало/Politico

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА