Најновије

АМЕРИЧКИ ЛИСТ ОТКРИВА: Ево која земља је следећа жртва Исламске државе

Терористи се после пораза у Сирији и Ираку враћају у своје матичне државе, где могу да изазову многобројне проблеме, али се од свих једна држава издваја.

Јордан (Фото: Pixabay)

Амерички лист National Interest објавио је чланак у којем је написано да ће следећа жртва терориста Исламске државе бити Јордан и да се Хашимитска краљевина налази у озбиљној опасности.

Без обзира на то, што је Јордан утврдио своју позицију као савезник САД у борби против ИД, опасност ипак стиже, оцењују аутори текста.

Лист наглашава да се Јорданци налазе на трећем месту по броју међу страним припадницима ИД. Оцењује се да их у редовима терориста калифата има око 3 хиљаде. Осим тога, опасност од дестабилизације у Јордану долази и због раста незапослености, сиромаштва и слабе државне управе, што би ИД могла да искористи.

После пораза у Сирији и Ираку, терористи ће се убрзо вратити у Јордан веома потковани, а са собом ће понети искуство стечено у правим ратним дејствима.

National Interest додаје да терористичку опасност у Јордану такође могу представљати и избеглице из Сирије, чији број прелази 658 хиљада, а укупан број становника земље је око 9,5 милиона. Због лоших услова живота, они могу да направе идеалан терен за ширење верског екстремизма.

Штп се тиче екстремизма у Јордану, он ескалира још од 2015. године. Последњи пример је терористички напад у граду Ес Салт у августу 2018. године, у којем су погинула четири официра службе безбедности и 16 цивила. После тог напада ухапшени су петорица екстремиста, а близу места догађаја су пронађена различита експлозивна средства која су они планирали да употребе.

Наш портал је недавно објавио вест да је око 30 припадника Белих шлемова са Блиског Истока евакуисано преко Јордана уз сарадњу са Израелом. 

А да ли Руси могу да обарају америчке авионе у Сирији, погледајте ОВДЕ

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јорданска авијација гађа ИД

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА