Најновије

БРУТАЛНО! КИНА ТУЧЕ РЕКОРДЕ: Трамп тврди да ће победити у трговинском рату, али бројке не лажу!

Амерички председник Доналд Трамп уверен је у себе и победу своје земље у трговинском рату против Кине, али после објављивања података о резултатима реципрочних царина на две највеће светске економије за септембар - ствари су прилично другачије. 

Кина (Фото: Паблик/Правда)

Трамп је у и интервјуу за Фокс њуз рекао да ће Вашингтон победити у трговинском рату и коначно натерати Пекинг на споразум који је сјајан за САД, а ако Кина не пристане - наметнуће им царине горе него све до сада.

"Кина је много наштетила нашој економији, а видећете ко ће победити у овом спору. Ми ћемо победити, а онда ћемо се договорити. Сигуран сам да можемо много тога да урадимо с Кином и то мора  да буде лако јер су они исушили нашу економију", рекао је Трамп. 

Међутим, треба подсетити да није само Кина та која је у трговинском рату са Сједињеним Државама, већ и многе друге земље. Проблем је што Вашингтон може да сломи земље као што су Мексико и Канада, али с Кином је потпуно другачија прича, па ни америчка победа у овом рату није сасвим сигурна. 

Кина, наравно, такође трпи губитке у тренутној ситуацији, али предузима врло логичне кораке. Пре свега, кинеске власти не крију да намерно обарају вредност јуана, који је јуче пао на најнижи ниво од маја 2008. Затим, смањује увозне царине осталим трговинским партнерима и тако бар делимично надокнађује штету изазвану трговинским ратом са САД. Даље, Кинези одустају од увоза америчких енергената, а прошле седмице су натерали Американце да обуставе извоз свињетине у Кину - зато што им је то постало неисплативо због узвратних кинеских царина на свињетину.

"Краткорочно, с обзиром на овај трговински рат, трговина с Кином је постала врло тешка, па чак и прекинута на одређеним тачкама, с обзиром да нам је извоз постао немогућ због наметнутих царина", пожалио се Кен Саливен, председник управе "Смитфилд фудса" (Смитхфиелд Фоодс), највећег светског произвођача свињетине.

Све ове одлуке утичу на светску економију, посебно на раст долара на Форексу и нестабилну ситуацију на тржиштима. 

Али главна ствар су најновији економски подаци, који показују да је трговински вишак Кине у размени са САД у септембру достигао рекордни ниво. Е, то је кључни показатељ колико су Трампове одлуке добре за САД.

Испоставило се да се раст извоза из Кине у САД на годишњем нивоу попео на 14 одсто, док је колико у августу износио 13,2 одсто. А извоз из САД у Кину је у истом периоду пао за 1,2 одсто, што је први пад од фебруара ове године. 

Кинески трговински вишак у размени са САД у септембру је био 34,13 милијарде долара, што је, опет, више од претходне рекордне бројке од 31,05 милијарди долара из августа. Углавном, од јануара до септембра Кина је у размени са САД остварила трговински вишак од 225,79 милијарди долара, док је он у истом периоду прошле године износио 196,01 милијарду долара. 

Све ће бити јасније кад стигну подаци за октобар. Ако тренд остане овакав, САД ће морати да признају пораз и да ступе у преговоре с Кином. Друго је питање да ли ће Пекинг после свега пристати на то.

Прочитајте ОВДЕ шта одлазак Меркелове представља за Србију.

Извор: Курир/Logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ескалирао трговински рат између САД-а и Кине.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА