Најновије

РУСИЈА И КИНА У ПУНИМ ПРИПРЕМАМА ЗА СВЕТСКИ РАТ: То се више не може зауставити јер га САД желе

Да ли је могуће да САД иду ка великом рату? Ако већину Американаца упитате то питање, они ће вас гледати као да сте луди. За већину људи у овој земљи, рат било са Русијом или Кином није нешто око чега треба бити забринут чак ни издалека. Али Руси и Кинези ствари виде веома другачије. Као што ћете видети у наставку, Русија и Кина су изгледа под утиском да стиже рат САД и обе се брзо припремају за такав сукоб.

Илустрација (Фото: pixabay)

Пише: Michael Snyder

Почнимо са Русијом. Након што су их више пута ошамарили санкцијама, бескрајно демонизују њихове лидере и криве их за скоро сваки проблем који можете замислити, однос САД са Русијом је у најгорем стању у ком је икад био.

А када је Трампова администрација најавила да се повлаче из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета, то је ствари довело до новог минимума. После тог саопштења, руски званичник Андреј Белоусов је смело изјавио да се “Русија припрема за рат“…

Он је рекао: “Овде, недавно, на састанку, САД су рекле да се Русија припрема за рат.

Да, Русија се припрема за рат, потврдио сам то.

Припремамо се да одбранимо нашу домовину, наш територијални интегритет, наше принципе, наше вредности, наше људе – припремамо се за такав рат.“

У САД се врло мало говори о потенцијалном рату са Русијом у мејнстрим медијима, али су у Русији ствари другачије. Руске вести се стално баве ескалацијом тензија са САД, а руска влада је додаје уље на ту ватру. На пример, руска влада је недавно објавила видео снимак о пробном нуклеарном удару против непријатеља…

Руске подморнице су недавно спровеле пробни нуклеарни напад против непријатеља. Руска влада је објавила синимак атомског удара и подстакла страхове да се трећи светски рат брзо приближава.

Руско Министарство одбране (МО) је објавило шокантне видео снимке који показују низ нуклеарних ракетних вежби, укључујући подморницу која спроводи пробни  атомски удар. Ови видео снимци су најновији у серији ескалирајућих ратних игара наручених од стране руског председника Владмира Путина, каже Express UK.

Имате само једну шансу да погодите ко је био примарни непријатељ у тој вежби.

А оно што је руски председник Владимир Путин недавно рекао новинарима о потенцијалном нукларном рату је било изузетно језиво…

Ако било која нација одлучи да нападне Русију са нуклеарним оружјем, то би могло окончати живот на Земљи; али за разлику од агресора, Руси су сигурни по питању тога да ће отићи у рај, рекао је председник Владимир Путин.

“Сваки агресор треба да зна да ће одмазда бити неизбежна и да ће он бити уништен. А пошто ћемо ми бити жртве његове агресије, ми ћемо отићи у рај као мученици. Они ће једноставно попадати мртви, неће имати времена чак ни да се покају,“ рекао је Путин током сесије Валдај клуба у Сочију.

Под нормалним околностима, Путин никада не би тако говорио.

Али ово нису нормална времена.

У међувремену, кинески председник Си Ђинпинг наређује својој војсци да се фокусира на “припреме за вођење рата“…

Кинески председник Си Ђинпинг је наредио војном региону одговорном за надгледање Јужног кинеског мора и Тајвана да “процене ситуацију с којом се суочавају и појачају своје способности како би могли решити било који хитан случај,“ јер тензије настављају да се гомилају око будућности Јужног кинеског мора и Тајвана, док су дипломатски односи између Вашингтона и Пекинга дотакли дно.

Команда Јужног крила је морала да се носи са “тешком војном одговорношћу“ током последњих година, цитирао је државни радио-телевизијски сервис CCTV председника Сија током инспекцијског обиласка у четвртак, у склопу његове посете покрајини Гуангдонг.

“Неопходно је ојачати мисију… и концентрисати се на припреме за вођење рата,“ рекао је Си. “Морамо узети у обзир све комплексне ситуације и правити планове за ванредне ситуације сходно томе. Морамо повећати вежбе борбене готовости, заједничке вежбе и конфронтацијске вежбе како бисмо унапредили способности војника и припремили се за рат,“ додао је доживотни председник.

Дакле, ко је тај због кога су Кинези забринути да би се могли борити против њега?

Непотребно је рећи, САД су на врху листе…

Председник је наложио војсци да појача супротстављање вежбама “слободе навигације“ које спроводе САД, Аустралија, Француска, Велика Британија, Јапан и други кроз водени ток кроз који су магистралне линије транспорта порасле од краја Другог светског рата.

Тензије око Јужног кинеског мора се повећавају већ неколико година, а започињање трговинског рата са Кином 2018. године сигурно није помогло стварима.

У овом тренутку, чак и многи амерички аналитичари могу видети јасне знаке. На пример, само размислите о ономе што је професор са Харварда Грахам Алисон недавно рекао Стиву Левину…

Он је рекао, ако се овакав ток историје настави, изгледа да САД и Кина иду ка рату.

Током викенда, један новинар га је питао за додатни коментар – конкретно, да ли изгледа да се повећала опасност од тога да ове две земље уђу у рат.

“Да,“ одговорио је. Шанса за рат је још увек мања од 50%, али “је стварна – и много вероватнија него што се то генерално признаје.“

Наравно, није се до овога дошло преко ноћи. Тензије са Русијом и Кином су се већ неко крчкале, а обе ове нације су брзо модернизовале своје војне снаге.

Нажалост, већина америчког становништва апсолутно нема појма о овим стварима.

Али они који служе у војсци имају много боље схватање, а једна недавна анкета је показала да око половина њих очекује да ће САД бити “увучене у нови рат током следеће године“…

Скоро половина свих тренутних војника верује да ће САД ускоро бити увучене у велики рат, а анксиозност се нагло повећава међу војницима који су забринути због глобалне нестабилности уопште, а посебно забог Русије и Кине, наводи се у новој анкети Military Times-a за активне војнике.

Око 46 одсто војника који су одговорили на анонимну анкету, рекло је да верују да ће САД бити увучене у рат током наредне године. То је нагло повећање са само око 5 одсто оних који су рекли исту ствар у сличној анкети спроведеној у септембру 2017. године.

Те бројке су узнемирујуће.

Мора да се неке велике ствари одвијају иза сцене, да би се са 5 одсто дошло на 46 одсто за само једну годину.

Заиста живимо у апокалиптичним временима, а чини се да наш свет из дана у дан постаје све нестабилнији.

Требало би да се надамо миру, али кроз читаву људску историју, мир никада није дуго трајао. Главне светске силе настављају да се све више приближавају конфликту, а то је веома опасна игра.

Интернет "гори" због новог "Путиновог чуда"! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руско-кинески бојеви маневри ратних морнарица

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА