Најновије

ПУТИН СТИГАО У ИНДИЈУ: Узалуд санкције САД, уговор о наоружању ће бити потписан?

Руски председник Владимир Путин стигао је данас у дводневну посету Индији током које се очекује потписивање уговора од пет милијарди долара према којем би Индија купила руски противваздушни систем С-400 упркос новом закону САД који налаже санкције земљама које послују с руским одбрамбеним и обавештајним секторима.

Путин у Индији (Фото: Јутјуб)

Путин и индијски премијер Нарендра Моди сутра ће оржати редован годишњи састанак и присуствовати потписивању низа споразума, саопштило је индијско Министарство спољних послова.

Продаја руског далекометног ракетног система земља-ваздух је спорна тачка пошто није јасно да ли ће Индија добити изузеће од Вашингтона од америчких санкција које су уведене као казна Русији због анексије Крима и наводног мјешање у изборе у САД 2016. године.

Током посете Индији прошлог месеца, државни секретар САД Мајк Помео је рекао да се настављају разговори да ли дати Индији изузеће од санкција САД Русији и Ирану који је други највећи индијски снабдевач нафтом, додајући да се Индија обавезала да ће куповати више енергетских производа и летелица од САД како би смањила трговински дефицит Вашингтона.

САД од санкција нису поштеделе Кину прошлог месеца, када је наручила руске борбене авионе и опрему за ракете земља-ваздух.

Добри односи две земље

Индија и Русија имају блиске везе од Хладног рата, када су САД биле ближе Пакистану, индијском суседу и главном ривалу. Индија зависи од Русије због политичке подршке као и због милијарди долара вредне војне опреме. Скоро 70 одсто данашње индијске војне опреме је најављено из Русије, показују подаци индијског министарства одбране.

Индија сада настоји да унапреди и диверзификује своје капацитете и сматра да ће С-400 донети велику промену. Индија је последњих година такође интензивирала своје одбрамбене везе са САД заједничким вежбама и куповином опреме.

Од 2008. године Индија је са САД потписала одбрамбене уговоре у вредности преко 15 милијарди долара, укључујући куповину транспортних авиона Ц-130Ј и Ц-17, патролних авиона П-8И, ракета Харпун и хеликоптера Апач и Чинук.

Израел није оборио ИЛ-20, ево ко јесте и зашто. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Vijesti. me/ Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА