Најновије

ШОК НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Иран пружа руку помирења Саудијској Арабији! Трамп запржио чорбу! (ВИДЕО)

Ирански министар иностраних послова Мохамед Џавад Зариф рекао је да је Иран вољан да сарађује са Саудијском Арабијом како би изградио јак Блиски Исток након што је амерички председник Доналд Трамп изјавио да саудијски краљ не би опстао на власти ни две седмице без подршке САД.

Доналд Трамп и Хасан Рохани (Фото: Синхуа/Правда)

Зариф је Трампове речи о важности америчке подршке Саудијској Арабији назвао "понижавајућим" у четвртак на Твитеру и рекао да се национална безбедност не може пренети на страну силу.

- Поново пружамо руку према нашим суседима, хајде да изградимо јаку област и зауставимо ову концепцију - рекао је Зариф.

Зарифов коментар је дошао након што је амерички председник то изјавио током митинга у Соутхавену у Мисисипију, да краљ Салман од Саудијске Арабије не би могао да опстане на власти ни "две недеље" без подршке САД и да ће краљевина морати више да плаћа за сопствену заштиту Вашингтону.


- Ми штитимо Саудијску Арабију. И волим краља, краља Салмана. Али рекао сам: Краљу,бми те штитимо. Можда нећете опстати тамо две седмице без нас, ви морате платити за вашу војску - рекао је Трамп пред својим присталицама, извештава Ројтерс. Председник Сједињених Држава није прецизирао када је то рекао саудијском краљу.

- Рекао сам вам краљу, имате трилионе долара. Без нас, ко зна шта ће се догодити? Са нама сте потпуно сигурни. Али ми не добијамо оно што треба да добијемо – додао је он, цитирала Прес ТВ.

Трампове примедбе Саудијској Арабији, највећем светском извознику нафте и једној од водећих земаља ОПЕК-а пратиле су критике држава чланица ОПЕК у говору на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку у септембру. Председник Сједињених Држава оптужио је ОПЕК због високих цена нафте.

- Ми бранимо многе од ових нација ни за шта, а онда нас искористе давајући нам високе цене нафте. Није добро. Желимо да они зауставе повећање цена; Желимо да почну са снижавањем цена - рекао је Трамп.

Побуњеници из Даре приступили сиријској војсци у борбама против Исламске државе на југу Сирије. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Посета Доналда Трампа Мисисипију где је одржао говор када је споменуо и саудијску краљевску породицу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА