Најновије

Таблоиди, министар и Марио Спасић удружено против Фондације „Подржи живот”

Настављајући вишедневну кампању против хуманитарне Фондације „Подржи живот", која прикупља новац за болесну децу, Српски телеграф тврди да се Фондација коцка с прикупљеним новцем улажући га у приватни инвестициони фонд, те да се не зна шта је са 5,5 милиона динара. 

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

У читаву причу укључио се и министар здравља најављујући инспекције, а поднета је и кривична пријава против менаџмента Фондације. Из ове организације, међутим, Раскрикавању су доставили последњи извештај о трансакцијама из инвестиционог фонда као доказ да не само да је новац и даље ту, већ су од инвестирања приходовали још пола милиона динара.

Фондација је „на тапету” таблоида од средине септембра, када су између осталог Сергеја Трифуновића као председника УО Фондације оптужили да „муља са новцем за болесну децу”, о чему је Раскрикавање већ писало.

Српски телеграф ових дана износи „доказе” да се у Фондацији коцкају са новцем прикупљеним од СМС порука улажући га у приватни Инвестициони фонд Илирика.

Српски телеграф наводи: „Од јула 2017, када је са рачуна фондације Подржи живот на рачун Илирике пренето чак 15,5 милиона динара, па до почетка септембра ове године, дакле током 14 месеци, Илирика је у седам транши враћала Сергејевој фондацији различите износе, међутим, када се сви ти износи саберу, види се да је враћено само 10 милиона динара… Шта је са преосталих 5,5 милиона динара, није познато“. 

Из Фондације Подржи живот, Раскрикавању су послали извештај о трансакцијама и стању инвестиционих јединица, на дан 3. октобар.

Према речима управитеља Ратомира Антоновића, истина је да је јула 2017. Фондација уложила 15,5 милиона динара у инвестициони фонд, на шта, каже, имају и право према члану 44 Закона о задужбинама и фондацијама. 

Од тада до данас, новац је у неколико транши узиман из фонда Илирике по потреби (укупно је повучено 10 милиона динара, како и пише Српски телеграф). Ипак, у фонду се и даље налази не преосталих 5,5 милиона, него нешто преко 6 милиона динара, што се може видети у документу испод.

„На тај начин капитал је „оплођен”. Фондација је зарадила додатни новац (нешто преко пола милиона) тим инвестирањем који можемо даље да преусмеримо на лечење болесне деце. То нам је заправо и био једини мотив улагања”, објашњава он.

Антоновић наводи да су одабрали да инвестирају са ниским ризиком (могуће је одабрати и умерени односно високи ризик при договарању инвестиционе политике са фондом), и то преко улагања у државне обвезнице.

Управо због врсте улагања, према Антоновићевим речима, ризик је готово занемарљив, а у сваком моменту могу да повуку новац из фонда у року од 24 сата.

Све ово ће сада ипак морати да образлажу истражним органима јер је кривичну пријаву против њих поднео Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције „Транспарентност” из ТрстеникаМариа Спасића.

„Новац не треба да скупља прашину”

Директор Друштва за управљање инвестиционим фондовима ФИМА Инвест Милан Маринковићобјашњава за Раскрикавање да није ништа необично да хуманитарна организација улаже новац у инвестициони фонд, те да то представља „управљање новцем на одговоран начин” јер он не треба да „скупља прашину”.

„Ако сте институција било ког типа, која на рачуну има неки новац, банка вам у реалном времену плаћа 0 динара камате на тај износ, али имате алтернативне финансијске алате који вам доносе некакав приход, на пример – инвестициони фондови”, каже он.

И банке, каже, не држе новац на рачуну већ га даље инвестирају, те би било сулудо оптужити банку да се коцка са парама депонената тако што их даје другима у форми кредита.

Маринковић наводи и да су инвестициони фондови генерално сигурнији од банака због дисперзије ризика.

„Већи је ризик да пропадне једна банка у којој држите новац, него цео инвестициони фонд где је новац пласиран на пет или десет места. У том случају, да једна банка и пропадне остаје их девет које нису пропале”, истиче он.

Када битка за дечије животе прерасте у обрачун

Маринковић додаје и да је конкретни фонд са којим Фондација Подржи живот сарађује “најсигурнији инвестициони фонд код нас”, као и да је улагање у државне обвезнице управо једна од најмање ризичних инвестиција у Републици Србији.

„Буквално позајмљујете новац држави. Ризик је мали, па је и добит мала. Неки други видови инвестирања носе већу потенцијалну добит, али је и ризик значајно већи”, објашњава Маринковић.

Ко је Спасић?

Директор Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност из Трстеника је, према подацима из пословног регистра, 33-годишњи Марио Спасић.

Марио Спасић је, иначе, према сопственим речима члан Антикоруптивног тима Министарства здравља Републике Србије на чијем је челу министар здравља, Златибор Лончар.

Чест је саговорник провладиних медија попут Информера, Пинка и народног посланика Српске напредне странке Владимира Ђукановића на телевизији КЦН.

Спасић је недавно био у жижи јавности када је оптужио Повереника за проневеру 15 милиона динара државног новца јер му наводно нису доставили информације о трошењу новца које је тражио од канцеларије Повереника, што је Раскрикавање оценило као неутемељено. 

Убрзо се на то надовезао и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић оптужујући Шабића да је потрошио 1,3 милиона динара на службена путовања, након чега је ванредна ревизорска контрола, како пише лист Данас, на Шабићев захтев, утврдила да то није истина.

Прочитајте ОВДЕ језиве податке српске полиције о нестанцима деце.

Извор: Cenzolovka. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА