Најновије

У СТРАХУ СУ ВЕЛИКЕ ОЧИ: Ево где распоређују америчке Ф-35 које је Израелу послао Трамп, као одговор на С-300

Израелу ће се испоручивати додатна пошиљка америчких авиона типа Ф-35, у складу с наређењем председника Трампа, као одговор због недавне набавке руских С-300 система ракетне одбране у Сирији, преноси израелски сајт Дебке.

Ф-35 (Фото: usairforce)

Вашингтон је такође обавестио Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате да ће први сквадрон америчке војске Ф-35 ускоро бити распоређен у базу Ал Дафра 32 километра јужно од главног града Абу Дабија.

Дебка је навео војне изворе који кажу да испоруке Ф-35 указују на "одлучност САД и Израела да задржи операције израелских ваздухопловних снага у Сирији, упркос присуству С-300 и повећању способности руско-сиријске одбрамбене авијације".

Израелски министар за регионалну сарадњу Тачи Ханегби је изјавио да ће Ф-35 "невидљиви" успети да избегну ракетне системе С-300 и да их евентуално могу уништити на терену.

"Знате да имамо невидљиве, најбоље авионе на свету. Ови системи нису чак ни у могућности да их открију. Оперативне способности ваздухопловних снага су такве да С 300 стварно не ограничава способности ваздухопловних снага да делују ", тврди Ханегби.

Израелски министар одбране Авигдор Либерман изразио је незадовољство владе због руске испоруке ракетног система С-300 у Сирију, али је рекао да тај потез неће зауставити Израел да настави своје војне операције у Сирији.

У уторак је Русија распоредила 49 компоненти система С-300, укључујући радаре, контрола возила и четири лансера, у Сирију, као одговор на уништавање руског извиђачког авиона "Ил-20" 17. септембра.

Руско министарство одбране окривило је Израел, јер је користио руски авион као штит против сиријских ракета. Министарство је такође обећало да ће побољшати сиријску одбрану и предузети низ других мера за јачање безбедности руског војног особља у Сирији.

Крајем маја Амикам Норкин, командант израелских ваздухопловних снага, изјавио је да је јеврејска држава постала прва земља на свету која је "користила Ф-35 у оперативним активностима". Према БиБиСију Израел је био и прва држава која је увезла Ф-35 из САД.

Прочитајте ОВДЕ зашто је амерички адмирал позвао Русију да посматра вежбе НАТО.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА