Најновије

МЕЊАЈУ СРПСКЕ: На северу Косова издато око 5.000 косовских возачких дозвола!

Од почетка године у општинама на северу Косова издато је 4.889 косовских возачких дозвола возачима који су возачки испит у српском систему положили између јуна 1999. и септембра 2016, објавио је портал КоССев, позивајући се на податке Косовске полиције (КП).

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Одлуком Владе Косова из децембра 2017. омогућено је издавање косовских возачких дозвола возачима који су возачки испит у српском систему положили до 14. септембра 2016. и до те одлуке, возачи су српске возачке дозволе могли да замене косовским само уколико су возачки испит положили пре Кумановског споразума, односно до 10. јуна 1999.

Новом одлуком косовске владе, омогућено је издавање косовске возачке дозволе и возачима који су у српском систему положили возачки испит између 10. јуна 1999, односно Кумановског споразума и 14. септембра 2016, односно 5. бриселског споразума о слободи кретања, подсећа КоССеВ.

Према подацима које је КоССеву доставило Министарство унутрашњих послова Косова, од почетка јануара до 3. октобра 2018. на северу је издато 4.889 косовских возачких дозвола по поменутој процедури, а највише их је преузето у Лепосавићу – 1.830.

У северној Митровици издате 1.132 косовске дозволе, Зубином Потоку 1.027, а у Звечану – 900.

Косовска полиција, преноси КоССев, спроводи појачане мере контроле саобраћаја и примене Закона о правилима друмског саобраћаја.

У складу са новом политиком, за девет месеци ове године прописано је готово 300.000 новчаних казни за разне саобраћајне прекршаје, а 12.500 возача широм Косова је уз то добило и казнене поене, док је за око 5.000 возача изречена краткорочна или дугорочна забрана управљања моторним возилом, преноси КоССев.

Позивајући се на деветомесечни извештај косовске полиције, КосССев наводи да је као резултат појачаних мере контроле до септембра ове године на Косову забележено 1.584 мање саобраћајних несрећа него у истом периоду прошле године.

Од укупно 294.938 изречених новчаних казни, највећи део – 283.852, су казне у износу до 500 евра.

Од 4.892 изречене забране, највише их је тромесечних, док је 45 возача на Косову остало без возачке дозволе до годину дана, а у два случаја изречена је забрадве управљања моторним возилом између једне и две године, преноси КоССев.

Прочитајте ОВДЕкако то Амери тврде пазар.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косово: Грађани са српским документима у проблему.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА