Најновије

БИВШИ ШЕФ ИНТЕРПОЛА У ЂИПИНГОВОМ ЗАТВОРУ: Пекинг показао зубе једној од најмоћнијих институција

Бивши први човек Интерпола Кинез Менг Хонгвеј (65), чији је нестанак 25. септембра пријавила његова супруга, налази се у кинеском затвору, у који је спроведен након хапшења по наређењу кинеског председника Си Ђинпинга. Та вест у недељу је као бомба одјекнула светским медијима, када су кинески званичници након 12 дана од његовог нестанка кратко саопштили да се он налази у истражном затвору, док је Интерпол саопштио да је пред његов пут у Кину прихватио његову неопозиву оставку.

Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

- Менг Хонгвеј је под истрагом због кршења кинеских закона - изјавили су кинески званичници не откривајући стање нити услове у којима се Хонгвеј тренутно налази. Убрзо по саопштењу из Пекинга, у Француској, у којој се иначе налази средиште Интерпола у граду Лиону, појавиле су се и прве спекулације да је Менг ухапшен због помагања једној компанији да добије уносан уговор у заштити података на интернету, мада није прецизирано која је фирма у питању. Он је, наиме, након ступања на чело Интерпола и даље остао заменик министра за јавну безбедност Кине, па је спајањем те две функције лако био у могућности да узима велике своте новца за намештене уговоре.

Листови преносе да је долазак Менга на чело Интерпола 2016. била велика прекретница у историји те организације јер је он био први Кинез на месту њеног шефа.

Кина и њен председник Си Ђинпинг сматрали су тај догађај кључним за високо позиционирање Пекинга у водећим светским организацијама, а постављење Менга представљало је знак поверења и признавања Кине као кључног актера на међународној политичкој сцени.

Због тога, међутим, аналитичари сматрају да би корупција која се се наводи као главни разлог Менговог хапшења могла да буде тек успутни мотив за такву одлуку Си Ђинпинга.

Наиме, многи кинески дисиденти који се махом налазе изван граница Кине по доласку Менга на чело Интерпола изразили су велики страх да би Кина користећи његову високу позицију могла да се обрачунава са противницима режима у Пекингу широм света. Због тога поједини неименовани извори сматрају да се иза Менговог хапшење можда крије његова непослушност према Кини, земљи која га је делегира на ту високу позицију.

Од слетања на аеродром у Кини њему се изгубио сваки траг, а притисци Интерпола на Кину резултирали су у недељу тек штурим признањем Пекинга да је Менг ухапшен.

Након што је Интерпол прихватио оставку Менга Хонгвеја, органи те институције саопштили су да ће вршилац дужности председника бити бивши потпредседник у извршном одбору те организације Ким Џонд Јанг из Јужне Кореје.

Супрузи послао слику ножа као упозорење

Супруга несталог председника Интерпола Грејс Менг пријавила је раније нестанак Хонгвеја, а јуче је изјавила да јој је супруг пре него што је нестао током путовања у Кину послао фотографију ножа.

У првој изјави за јавност о мистерији у вези с нестанком Менга Хонгвеја, његова супруга је новинарима у Лиону рекла да верује да је он шаљући јој фотографију ножа покушао да јој каже да је у опасности.

Ђинпингова немилосрдна борба против корупције

Од 2013, када је дошавши на власт Си Ђинпинг покренуо борбу против корупције, досад је кажњено више од 1,3 милиона кинеских званичника. Кандидујући се за председника Кине, он је истакао да ће у борби против корупције циљати и "на муве и на тигрове". Највећи број ухапшених је међу сеоским управницима широм Кине, њих чак више од 600.000. Ипак, међу ухапшенима има и више од 120 високих званичника, међу којима су чланови политбироа и кинеске војске.

Додик ће тражити да БиХ призна да се Крим легитимно вратио у састав Русије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте моћну кинеску војску

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА