Најновије

ДОДИК ХИТНО ШАЉЕ ПИСМО ДОНАЛДУ ТРАМПУ: Будућност и опстанак Српске и Срба су у питању!

Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић прогласили су победе у трци за члана Председништва БиХ.

Амерички председник Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Исто тврди и Жељка Цвијановић, која се борила за председника Републике Српске. Младен Иванић не признаје пораз и најављује да ће тражити ново пребројавање гласова. Вукота Говедарица, кандидат “Савеза за победу” за председника Републике Српске, тврди да води испред Цвијановићеве у трци за председника Републике Српске. Како је навео, “покушавају да отму победу Савезу за победу, као што су то учинили и пре четири године. Ми то нећемо дозволити”. Тврди да је победио у свим већим градовима, Бањалуци, где води у односу на Цвијановићеву за више од шест хиљада гласова, као и у Добоју и Бијељини.

Додик је, самоуверено, у победничком духу, на конференцији за новинаре, поручио Иванићу да му “неће помоћи ни муслимански гласови из иностранства” и да ће он у Председништво БиХ унети заставу РС. Како је рекао, Иванићу нису помогли британски обавештајци, који су стигли у РС да дестабилизују ентитет, нагласивши да је “ова победа чиста као суза”. Додик каже да се већ чуо с председником Србије Александром Вучићем и да ће се с њим састати пре него с колегама у Председништву БиХ. И Вучић је честитао људима у БиХ на мирним изборима.

- Надам се и радујем се још бољој сарадњи са БиХ и РС - рекао је Вучић и додао да је за њега најважније очување мира и стабилности у региону.

Додик обећава да ће ојачати позицију Српске у оквиру БиХ “као и позицију српског народа у целини”.

- Имамо Устав који је највиши правни и политички акт земље, а имамо другу праксу коју су наметнули високи представници. У сваком случају, то не значи да је уставно ако су наметнули и ја ћу се борити за уставност - рекао је Додик.

Он је, у изјави за РТС, казао да “уколико БиХ хоће да буде суверена земља, онда мора да ради без високог представника”. Нагласио је и да “странци у Уставном суду морају да иду” и то ће бити један од његових првих захтева. Ако хоће дијалог, како је казао, имаће га.

- Уколико желе да направе мало јачу Босну него што је данас, онда морамо да избацимо високог представника. Покушаћу да својим дипломатским контактима обезбедим подршку, знам да Русија прихвата, да већина земаља прихвата, Србија и Хрватска се слажу, остаје да се сложи Америка, али овде је стара америчка администрација која ради по рецидивима прошлости - каже Додик.

Покушаће, како је рекао, да напише писмо Доналду Трампу, да ће тражити подршку да се укине високи представник. Верује да ће успети у томе.

Говорећи о будућој сарадњи са хрватским чланом Председништва, Додик каже да “уколико Жељко Комшић има већину”, то је грешка Бошњака и бошњачке политичке елите и да то нису смели да ураде имајући у виду положај хрватског народа.

- У том погледу, конститутивност хрватског народа је угрожена и доведена у питање, али видећемо. Комшић је могао да добије само гласове муслимана и на тај начин је порука да муслимани желе сада код Хрвата, а касније код Срба да креирају подобне Србе и подобне Хрвате за своје дугорочне интересе централизације - истакао је Додик.

Говорећи о томе како ће учествовати на седницама, рекао је да не искључује да то буде у згради Председништва, али и у Источном Сарајеву.

Додик ће у Председништву бити задужен само за Вучића. Погледајте ОВДЕ.

Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Славље Додикових присталица у Невесињу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА