Најновије

НАЈАВИЛИ И НА КРАЈУ НИШТА: Министарка Зорана Михајловић обећала 1.500 станова, а гради се свега 378 и то уз велико кашњење!

Амбициозно најављивана изградња 1.578 јефтиних станова за припаднике безбедносних служби још није кренула, иако је почетком јануара ове године министарка грађевинарства и потпредседница Владе Зорана Михајловић, додуше у јеку кампање за београдске изборе, објавила да је све спремно и да се машине бар у два од укупно шест планираних градова могу очекивати већ у марту.

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Она је тих дана изјављивала и да би до краја године могла да почне изградња и друге фазе па би припадници војске, полиције и БИА-е могли да рачунају да ће до почетка 2020. године добити око 7.500 станова за чији ће квадрат плаћати мање од 500 евра. Михајловићева је утврдила и да ће заинтересованих за куповину међу безбедњацима сигурно бити, јер више од 30.000 њих нема решено стамбено питање а већ постоји 18.000 пријављених за ту куповину. Коме су се и где пријавили када, како је тврдила, нема ранг-листи, није разјашњено.

Рок за покретање прве фазе убрзо се померио на април, у мају се схватило да мора прво да се донесе нови закон, “лекс специјалис”, па је најављено да градња у Врању, Нишу и Краљеву сигурно креће до краја августа. Ништа од тога, међутим, није се догодило ни у септембру, а почетком овог месеца тек су расписана прва два тендера за 190 стамбених јединица у Врању и 188 у Нишу. Краљево, за које је планирано 200 станова, још није на листи, а Нови Сад и Београд сада се и не помињу.

Колико брзо по избору извођача може да почне градња, није лако утврдити. Рок за достављање понуда истиче 22. октобра у 10 сати а већ у 13 сати истог дана биће отварање документације. Комисија има рок од 25 дана да саопшти свој избор који ће формирати према једином критеријуму, најнижој цени. Тако стоји у тендерском позиву. Ако он успе “из прве”, градња би можда могла да почне до краја године, иако то баш и није најповољније време за отварање радова. Међутим, након рока за избор извођача, они који нису прошли имају право на жалбу а процедура може да се протегне и на више месеци, па је мало извесно да ће градња, чак и под условом да све протекне без већих компликација, почети тек на пролеће или са закашњењем од најмање годину дана. При том, од најављених хиљада, реч је о само 378 станова у шест “слободностојећих вишепородичних стамбених објеката” како се то стручно каже у тендеру, односно зграда – две у Нишу и четири у Врању.

- Власт није испунила обећање, ми смо већ реаговали због тога па је чак и председник Србије рекао да треба убрзати тај посао, али и после скоро годину дана од најаве мало тога знамо. Не зна се да ли постоје листе, ко их је саставио, према ком правилнику, да ли је цена утврђена или не. Све то је прилично нетранспарентно, ми ништа од докумената нисмо видели, а брине нас јер таква опција за решавање стамбених питања не постоји у систему одбране. Кажу да је неки правилник усвојила влада, да је нека непозната комисија при Министарству одбране то тајно урадила а да синдикате нико није консултовао, тако да када су јефтини станови у питању, не знамо ни како ни када – каже председник Војног синдиката Новица Антић.

Ново поскупљење горива и ауто-плина. Погледајте ОВДЕ шта се дешава.

Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зорана Михајловић о изградњи станова

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА