Најновије

УКРАЈИНЦИ ХОЋЕ ДА ОПТУЖЕ РУСИЈУ! Тресла се северна Украјина! Одјекивале жестоке експлозије! Евакуисано 12.000 људи! (ВИДЕО)

Рано ујутру 12.000 људи је евакуисано из око 30 места на погођеном подручју. Ваздушни простор у кругу од 20 км од складишта је затворен, железнички и друмски саобраћај су такође обустављени када су почеле снажне експлозије у складишту оружја на северу Украјине.

Експлозија складишта муниције у Украјини (Фото: Јутјуб)

Хитне службе кажу да нема информација о страдалима и повређенима у инциденту у близини града Ичње, 170 километара удаљеног од Кијева. Почетни извештаји о експлозијама у складишту почели су у пола четири ујутру. Пет складишта је буктало од јутрос.

- Нема жртава, рањених, повређених или убијених међу војним особљем, особљем Оружаних снага Украјине и локалног становништва - наводи се у саопштењу Министарства одбране.

- Од седам ујутру интензитет експлозија је две до три експлозије у секунди.

РТ је цитирао локалне коментаре на друштвеним медијима рекавши да су експлозије разбиле врата и прозоре. Постоје бројни видео снимци и слике ноћног неба које је осветљено експлозијама. РТ тврди да је више од 60 људи отишло у локалне болнице да траже помоћ, упркос тврдњама власти које кажу да нема жртава. Хитне службе су распоређене на месту догађаја. Портпарол председника Петра Порошенка објавио је на Фејсбуку да је председник сазвао хитан састанак шефова безбедносних снага и обећао да ће становницима пружити сву потребну помоћ.

Украјинска новинска агенција “Интерфакс” известила је како су војни тужитељи покренули истрагу о евентуалном немару од стране званичника. Последњих година у оружаним складиштима догодило се неколико експлозија. 2017. експлозије у складишту оружја у региону Винитсја, 270 км западно од Кијева, присилиле су власти да евакуишу 24.000 људи. Након инцидента, парламентарна комисија извршила је инспекцију других складишта. Открили су значајне недостатке у погледу управљања складиштима у регији Чернихив, каже Дмитриј Тимцхук, који је био у комитету. Идентификован је "велики број недостатака, укључујући и оне највеће", написао је на Фејсбуку.

- Као резултат овог путовања, послао сам адресу шефовима Министарства одбране и Генералштаба Оружаних снага, који су навели недостатке идентификоване уз захтев да интервенишу и реше постојеће проблеме.

У марту, дим се уздизао изнад бивше области војног арсенала у Балаклеји. Овде се налази складиште од 2017.

Постоји пет верзија онога шта би могло бити узрок инцидента:

  1. То би могао бити немар са стране званичника који управљају магацином, а лоше одржавање довело је до пожара и више експлозија.
  1. Можда је узрок корупција у Украјини, експлозије се користе као покривач за велике крађе оружја и муниције.
  1. То би могао бити отпор против украјинске владе у неким регијама. Лоша безбедност ових складишта омогућава локалне саботаже које могу да изазову такву ситуацију.
  1. Украјинско министарство одбране криви Русију, па би могло бити да су "руски агенти" отворили ватру и покренули експлозије.

  1. И на крају, украјински ТВ канал “112” је известио да су складишта била пуна “Бук” пројектилима и садржала су документацију која се односе на њих. Могуће је да је украјинска страна саботирала објекат ради спаљивање доказа, након руске конференције која је показала да је украјинска “Бук” ракета оборила малезијски авион на лету МХ-17.

Истрага о инциденту ће можда пружити јаснију слику догађаја у наредним данима и недељама.

Руси уводе нови систем одбране градова. Погледајте ОВДЕ шта то подразумева.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снажна експлозија складишта муниције догодила се и пре годину дана у Украјини

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА