Најновије

Зашто Драгану Ђиласу не смета ММФ, а сметају му кинеске компаније?!

Један од лидера Савеза за Србију, Драган Ђилас је у свом писму шефу Мисије Међународног монетарног фонда, Џејмсу Руту изнео по мом дубоком убеђењу неколико врло спорних ствари. Главно је то што сам Драган Ђилас нема критички став према аранжману Србије са ММФ-ом иако је чињеница да нам је од 2000. године од када држава сарађује са овом злокобном институцијом економија готово потпуно девастирана. Сви се сећамо 2011. године када је држава била пред банкротом и то у сред аранжмана са ММФ-ом. Тада се власт у којој је и сам Ђилас био високи функционер хвалила односом са међународним финансијским институцијама, а као што се може видети људи из тадашњег режима ни данас не виде проблем у сарадњи што указује да би и они у случају доласка на власт наставили исту политику.

Mирослав Паровић (Фото: Mc.rs)

Пише: Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет

Ми Слободари сматрамо да држава Србија треба да прекине односе са свим неолибералним финансијским институцијама и по томе се разликујемо од актуелне власти, али и од оног дела опозиције која наступа по принципу „ми бисмо то исто само боље од њих“. Свако даље пуштање сорошевских „експерата“ да нам чепркају по девизним резервама и генерално по финансијама земље значило би умањење могућности за квалитетне договоре са оним државама које на глобалном плану заговарају отклон од те хоботнице међународног финансијског криминала.

Србији требају здрави економски договори са оним чиниоцима који желе да у земљу унесу реалан капитал и да покрену стратешке индустријске гране. У том смислу предњаче Кина, Немачка и Русија, те стога треба наћи начин да се избалансирају односи са њима. Свакако да у том смислу нимало не помажу реално неутемељене оптужбе које Драган Ђилас износи на рачун кинеске државне компаније Зи Ђин која је недавно на тендеру купила РТБ Бор. Низом доста паушалних дневнополитичких оцена Ђилас је индиректно довео у сумњу да ова компанија, а самим тим и држава Кина врше коруптивне радње у Србији. На овај начин Ђилас као да призива да се остваре претње санкцијама према великим кинеским компанијама које већ послују код нас, а од којих је посебно на тапету Железара у Смедереву која је таман почела озбиљно да ради и да за себе везује бројна пратећа мала и средња предузећа које раде као подршка том великом систему.

Сматрам да су критике на рачун власти потребне јер много тога истини за вољу и јесте за озбиљну критику. Међутим, око неких стратешких ствари се јако мора водити рачуна да се зарад неког ситног дневнополитичког интереса не нанесу озбиљне штете народу и држави. Драган Ђилас је индиректним оптужбама за корптивне радње на рачун Кине већ сада нанео велику штету, а уверен сам да је он сам свестан како су енергетски споразум са Русијом и сарадња са Кином у металском сектору део стратешких договора од којих је економска логика само један од фактора, а да су много важније политичка и геополитичка компонента. 

Како је краљ Александар I Карађорђевић најавио своју смрт сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Жестока критика власти.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА