Најновије

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ДИГЛИ БУКУ ЗБОГ ВЕЖБЕ: Србија показује снагу у време напетости око Косова

Србија је данас одржала велике војне вежбе поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата, јавља АП, оцењујући да то представља показивање снаге у време растућих напетости око Косова.

Српски тенкови (Фото: Министарство одбране Србије)

Српски званичници су, наводи америчка агенција, посебно забринути због планова руководства косовских Албанаца да своје безбедносне снаге трансформишу у регуларну војску.

Срби су, како се додаје у извештају, упозорили да ће предузети мере, које нису прецизирали, како би спречили тај корак и "заштитили" српску мањину на Косову.

АП оцењује да су у последње време порасле напетости у региону, где се Београд и Приштина међусобно оптужују за подривање напора за помирење, након рата 1999. који је завршен интервенцијом НАТО-а

У извештају се, такође, тврди да Србија у последње време, "уз подршку свог савезника Русије", све више "витла сабљом" око Косова, укључујући и подизање борбене готовости својих трупа након низа мањих инцидената.

Интервенција српске војске на Косову покренула би директан окршај са трупама НАТО-а које су тамо стациониране, констатује АП.

Агенција указује да је у манервима под називом "Век победника", коришћена права муниција, да у њима учествује 8.000 војника, 100 тенкова и "из Русије набављени" ловци "Миг-29".

У извештају се наводи да председник Александар Вучић, који је присустовао војним везбама одржаним у разним деловима земље, каже да ће Србија ојачати своје офанзивне снаге новом опремом, укључујући хеликоптере, 30 тенкова из Русије и дробнове из Кине, и преноси се следећа Вучићева изјава:

"Драматично јачано нашу војску. Нико осим можда Румуније не може да се пореди са нама".

На крају текста, АП примећује да Србију често погрешно оптужују да је изазвала Први светски рат, пошто је, како се наводи, "млади српски националиста" Гаврило принциоп, убио аустријског надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву 1914. године, што је покренуло низ догађаја који су довели до рата.

У четворогодишњем рату, Србија је изгубила око половине свог мушког ставновништва, укључујући 130.000 војника у низу битака против много јачег непријатеља, подсећа АП и додаје да се српски губици, у поређењу са бројем становника и величином војске, сматрају најтежим у Европи.

Како је протекла војна вежба '’Век победника'’, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кобре на вежби Век поберника

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА