Најновије

ХАМА, ЛАТАКИЈА, ИДЛИБ И АЛЕПО У ПЛАМЕНУ! Џихадисти напали жестоко! Сиријска војска подигла узбуну! Има мртвих!

Џихадисти су покушали да направе нови напредак у равници Ал-Гааб у северозападној Хами синоћ, јављају војни извори.

Џихадиста (Фото: АМН)

Према извору, џихадисти Туркестанске исламске партије (ТИП) покренули су нападе на одбрану Сиријске арапске војске (САА) у Тал Малаху, Залину, Мугаиру и Тал Сакару. Међутим, џихадисти нису успели да пробију одбрану сиријске војске, што је резултирало њиховим повлачењем пре зоре у недељу ујутру.

Војни извор је рекао  да су, поред спречавања напада, успели да униште и најмање два техничка возила која је користила Туркестанска исламска партија (ТИП) на том фронту. Овај најновији напад џихадиста долази исте вечери када су напали положаје Сиријске арапске армије у близини стратешког аеродрома Абу Духур на југоистоку Идлиба.

Побуњеници подржани од стране Турске убили 6 сиријских војника у нападу одмазде

Побуњеници подржани од Турске одговорили су на моћну заседу Сиријске арапске војске (САА) покретањем снажног напада у северном делу Хаме. Користећи тешку артиљерију и ракете, побуњеници Џаиш Ал-Изе више пута су напали одбрану Сиријске арапске војске у северној Хами. Према руском министарству одбране, напад милитаната на Хаму, заједно с онима у Латакији и Алепу, резултирао је смрћу најмање шест сиријских војника.

- Током протеклих 24 сата, побуњеници су напали Тел-Марак, Тел Бизам, Кубејбат-абу-ал-Хоуда, Халфају у провинцији Хама, Ико у провинцији Латакија, Шукајдила и Закабија у провинцији Алепо и западно предграђе града Алепа. Током напада на Тал-Марак у провинцији Хама, два војника САА су рањена. Шест војника САА је погинуло, а тројица су рањена у провинцији Хама, што је резултирало нападом на Халфају - наведено је у саопштењу.

Руски центар за помирење супротстављених страна такође је одржао састанак са локалним властима источне покрајине Деир ез-Зор да разговара о обнови инфраструктуре. Сирија је у стању грађанског рата од 2011. године, а владине снаге се боре против бројних опозиционих група и милитантних и терористичких организација. Русија, заједно са Турском и Ираном, гарант је режима за прекид ватре у Сирији.

Сиријска војска прогласила висок степен узбуне и приправности због напада џихадиста у Идлибу

Сиријска арапска војска (САА) подигла је узбуну на ободима провинције Идлиб након што су џихадисти покушали да се инфилтрирају иза леђа САА близу аеродрома Абу Духур. Према војном извору у Хами, џихадисти су покренули снажан напад близу аеродрома Абу Духур синоћ у покушају да се инфилтрирају иза линија сиријске војске на овој стратешкој позицији у југоисточном Идлибу. Извор је јавио да је сиријска армија морала да одбије џихадистички напад који је покренуо Хаџат Тахрир Ал-Шам.

Опозиционе снаге у близини демилитаризоване зоне Идлиб постале су све агресивније након што је сиријска војска извршила моћну заседу која је резултирала смрћу више од 20 бораца Џаиш Ал-Изе. Џаиш Ал- Иза је већ покренуо неколико напада на положаје САА.

Турска војска и побуњеници напали Курде у Манбиџу. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руси настављају са мирољубивим активностима на северу Сирије упркос свакодневним провокацијама џихадиста

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА